Vysoké pece hrozbu Vítkovicím nesplnily

Společnost Vysoké pece Ostrava ze skupiny Mittal Steel nakonec nesplnila svou hrozbu a nepřerušila státním hutím Vítkovice Steel dodávku surového železa. Tou hrozila v předchozích dnech. V provozu tak zůstala vítkovická ocelárna i vysokopecní závod a s ním související provozy Mittalu.

Víc jak tisíc hutníků na Ostravsku,jejichž obživu by přerušení dodávek ohrozilo, tak zatím dál chodí do práce.

Napětí ale přesto trvá a spor o ceny, za něž Vítkovice Steel železo nakupují, vyřešen není.

"V sobotu nás Vysoké pece informovaly, že budou železo dodávat i nadále - po dobu přiměřeně dlouhou k tomu, aby zástupci Vítkovic Steel mohli podepsat kupní smlouvu. Představenstvo naší firmy se proto sejde v pondělí ráno a navrhne další postup," uvedla mluvčí Vítkovic Steelu Lenka Hatlapatková.

Vedení obou firem od čtvrtka jednalo o nové smlouvě na dodávky železa. V pátek si obě strany vyměnily poslední návrhy smlouvy,ale i když obě tvrdí,
že jsou připraveny ke kompromisu, ke shodě zatím nedošly.

Překážkou je v této chvíli požadavek Vysokých pecí, které chtějí, aby státní hutě stáhly soudní žaloby, jimiž požadují po Mittalu doplatit celkem 2,2 miliardy korun za údajně předražené dodávky železa v minulých letech.

Stažení žaloby ale státní hutní firma odmítá: "Akceptujeme kupní ceny navržené Vysokými pecemi, umíme se domluvit na dalších důležitých detailech smlouvy, neumíme však řešit historii, tedy právě tuto podmínku. Tu musí rozhodnout soud," řekl ředitel Vítkovic Steelu Vladimír Bail.