V Rusku bude jezdit české metro

Nejen hokejista Radek Duda či někdejší kapitán fotbalové Sparty Jiří Novotný budou reprezentovat Českou republiku v ruské Kazani. K oběma sportovcům, kteří hrají za tamní kluby, se připojí další český vyslanec. Tentokrát však půjde o stroj - v hlavním městě Tatarstánu bude totiž jezdit české metro.

Plzeňská Škoda totiž dodá "srdce" pro deset čtyřvozových souprav metra nově budovaného systému podzemní dráhy. A výše kontraktu pro Škodovku? Téměř tři sta milionů korun.

Plzeňská firma vyrobí soupravy společně s ruským Vagonmaš Sankt Peterburg. Škodovácký podíl představuje design a výrobu elektrické, pneumatické a doplňující výzbroje, včetně technické pomoci při uvádění vozů do provozu. Ruský výrobce zajišťuje kompletaci mechanické části vozů.

"Projekt je financován ze státního rozpočtu Ruské federace," uvedl mluvčí Škody Holding Karel Samec.

Podle Milana Šuláka, manažera prodeje Škody Dopravní technika, která společně se Škodou Electric na zakázce pracuje, zahájí Škodovka expedici svých dodávek do Ruska ještě v tomto roce.

"První komplet poputuje do Ruska ve druhém pololetí letošního roku, poslední pak v roce 2005,“ řekl Šulák. Nové metro by mělo začít v Kazani jezdit právě napřesrok, kdy metropole Tatarstánu slaví výročí 1000 let od svého založení.

Škoda Dopravní technika kazaňskou zakázkou navázala na svou dřívější dodávku soupravy metra, které opět ve spolupráci s Vagonmašem vyrobila v roce 2000 pro ukrajinské hlavní město Kyjev.

"Podpisem kontraktu pro Kazaň jsme prorazili do Ruska s novým výrobkem v oblasti kolejových vozidel. Doposud jsme na tento trh dodávali pouze elektrické lokomotivy," řekl generální ředitel Škody Dopravní technika Ladislav Těťál.

"Pro nás je důležité, že jsme se prosadili dodávkami s nejvyšší mírou přidané hodnoty, z oblasti škodovácké high- technology," doplnil Těťál.  

Škodovka pracuje nejen na na výrobě souprav metra, ale i na rekonstrukcích. Firma například uskutečnila kompletní rekonstrukci více než 125 vozů pro pražské metro.

Škoda Dopravní technika podle předběžných výsledků vykázala za loňský rok tržby ve výši téměř dvou miliard korun, které jsou tak nejvyšší od roku 1989. Čistý roční zisk přesahuje v několika posledních letech zhruba 100 milionů korun. Firma zaměstnává asi 660 lidí.