Jan Švejnar

Jan Švejnar | foto: Dan Materna, MF DNES

Švejnar bude mít znovu dohled nad aktivitami ČSOB

  • 113
Ekonom Jan Švejnar obnoví od začátku března svou činnost v čele dozorčí rady ČSOB. Tu v listopadu pozastavil kvůli kandidatuře na prezidenta. Potvrdila to jeho mluvčí Klára Pospíšilová. Od podzimu se Švejnar podle ní neúčastnil žádných jednání banky, nedostával od ní informace ani odměnu.

"Takzvaná čínská zeď platí do konce února. Od 1. března bude tedy Jan Švejnar znovu dostávat od banky veškeré materiály a bude znovu plně vykonávat funkci předsedy dozorčí rady," uvedla mluvčí.

Švejnar byl připraven se pozice v dozorčí radě ČSOB úplně vzdát, pokud by byl zvolen prezidentem. (více zde) Parlament ale dal minulý pátek přednost současné hlavě státu Václavu Klausovi. - více zde

ODS se do Švejnara kvůli ČSOB tvrdě opírala
Ekonom s českým a americkým pasem čelil kvůli svému angažmá v bance kritice. Někteří politici ODS mluvili o riziku střetu zájmů kvůli tomu, že ČSOB se s českým státem soudí o miliardy korun.

Premiér a šéf ODS Mirek Topolánek dokonce naznačil spojitost mezi ČSOB a financováním Švejnarovy kampaně, což prezidentský kandidát razantně popřel a žádal po premiérovi omluvu. - více zde

Švejnar podle politických stran, které ho vyslaly do klání o Pražský hrad, neřekl v české politice poslední slovo. Profesor Michiganské univerzity uvedl, že svou další politickou kariéru si promyslí během několika nadcházejících měsíců, zatím si chce hlavně odpočinout po náročné kampani.

Ekonom možná skončí v Senátu
Švejnar zcela nevyloučil, že by mohl kandidovat v senátních volbách. Pospíšilová ale řekla, že nehodlá využít nabídky kandidáta ČSSD do podzimních senátních voleb na Trutnovsku Pavla Trpáka, který by byl ochoten se vzdát kandidatury v jeho prospěch. - více zde

V kuloárech se mluví o tom, že pokud by se Švejnar o křeslo v horní komoře parlamentu skutečně ucházel, spíš by to bylo v Praze.

,