Takto zástupci  Raiffeisen podepisovali loni v listopadu převzetí Hypo stavební spořitelny. Antimonopolní úřad toto spojení posvětil.

Takto zástupci Raiffeisen podepisovali loni v listopadu převzetí Hypo stavební spořitelny. Antimonopolní úřad toto spojení posvětil. | foto: Raiffeisen stavební spořitelna

Spořitelny Raiffeisen a Hypo se mohou spojit, rozhodl úřad

Antimonopolní úřad posvětil spojení stavebních spořitelen Raiffeisen a Hypo. Ty se na něm dohodly loni v listopadu. Fúzí vznikne česká trojka stavebního spoření s více než milionem smluv a víc než pětinovým podílem na trhu. Podle úřadu to ale hospodářské soutěži výrazně neublíží.

Raiffeisen získá v Hypo stavební spořitelně stoprocentní podíl. Výši transakce nechtěly banky dosud zveřejnit. Podle dřívějších odhadů by se mohla pohybovat mezi dvěma miliardami až třemi miliardami korun.

Podle úředníků bude nový bankovní dům disponovat významnou hospodářskou a finanční silou, ta však bude srovnatelná s konkurencí.

Stavební spořitelna Hypo

Patří do skupiny UniCredit Bank. Ta vznikla sloučením HVB Bank a Živnostenské banky loni v listopadu. - více zde

Ke konci loňského září Hypo stavební spořitelna evidovala přes 420 tisíc smluv o stavebním spoření. Od počátku roku 2007 do listopadu poskytla úvěry za více než 600 milionů korun. V roce 2006 vykázala zisk 132 milionů korun.

"Spojení nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Ani jeden z úřadem oslovených konkurentů nevyslovil proti spojení námitky," prohlásil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina.

"Rozhodnutí již nabylo právní moci," dodal.

Raiffeisen stavební spořitelna

Je na českém trhu od roku 1993. Spořitelna patří do rakouské skupiny Raiffeisen. Celkem 75procentní podíl patří Raiffeisen Bausparkassen Holding a 25 procent tuzemské Raiffeisenbank.

Spořitelna eviduje přes 600 tisíc smluv o stavebním spoření. Loni půjčila klientům na bydlení více než sedm miliard korun, meziročně o téměř 29 procent více. Počet nových uzavřených smluv přesáhl 109 tisíc.

Jedničkou ne tuzemském trhu je nyní Českomoravská stavební spořitelna, která má skoro 2,5 milionu smluv, uvedla ČTK.