Vítkovice Holding tvrdí, že výrok soudu podíl Jana Světlíka nepopírá.

Vítkovice Holding tvrdí, že výrok soudu podíl Jana Světlíka nepopírá. | foto: Jaroslav Ožana

Soud odmítl Světlíkovi vydat 45 procent akcií Vítkovice Holding

  • 1
Okresní soud Praha-východ odmítl vydat 45 procent akcií společnosti Vítkovice Holding Janu Světlíkovi, který je předsedou představenstva této firmy. Podle soudu není jasné, kdo podíl vlastní. Začátkem roku mu přitom akcie přiřkl arbitrážní soud. V září mu ale bylo zakázáno s nimi nakládat.

"Rozhodnutí soudu jasně a nezpochybnitelně vyvrací opakovaná tvrzení pana Světlíka, že je 45procentním akcionářem společnosti Vítkovice Holding. V tomto se soud ztotožnil s naším postojem a názorem. Pan Světlík nesmí vystupovat ani jednat jako akcionář této firmy. Akcie jsou a budou v soudní úschově do doby, než dojde k ukončení všech soudních řízení, které jsou o předmětné akcie vedeny," uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Společnost Vítkovice Holding ale toto tvrzení odmítá. "Zmíněné usnesení Okresního soudu Praha-východ znamená pouze a jedině to, že předchozí usnesení Obvodního soudu pro Prahu 10, které v září přiřklo akcie Janu Světlíkovi, dosud nenabylo právní moci a Okresní soud Praha-východ (tedy ten, u kterého je uloženo 45 procent akcií v soudní úschově) proto zatím nemůže akcie společnosti Vítkovice Holding Janu Světlíkovi vydat," uvedla mluvčí Vítkovice Holding Eva Kijonková. 

Podle ní není pravda, že by dnešní usnesení zpochybnilo verdikt soudu pro Prahu 10 a že by znamenalo popření vlastnického práva Jana Světlíka. "Jde o logickou časovou souslednost a formální úkon, o čemž svědčí i fakt, že usnesení Okresního soudu Praha-východ vydal soudní úředník, nikoli přímo soudce," dodala Kijonková.

Spory se vedou i o další akcie
Akcie Vítkovic původně patřily třem firmám, nad kterými měli vliv Jan Světlík, David Beran a Petr Novotný. Jan Světlík kontroloval 50 procent akcií přes společnost VTK Group. David Beran (45% akcií) a Petr Novotný (5% akcií) se v listopadu 2005 rozhodli prodat svůj podíl finančníku Karlu Komárkovi ze společnosti KKCG Industry.

Proto nyní Beran nemůže akcie Vítkovice Holding Světlíkovi, který tvrdí, že na ně měl předkupní právo, předat.

O akcie Vítkovice Holding běží i další spory. Vítězně z nich zatím vyšel Karel Komárek. Soud mu začátkem září přiřkl pětiprocentní balík Vítkovice Holding, který původně patřil Petru Novotnému. Ten ale tvrdí, že akcie v mezidobí převedl Beranovi. - čtěte Podnikatel Komárek vyhrál spor o akcie Vítkovic