Port Ellen je vesnice a přístav na skotském ostrově Islay, který je proslulý...

Port Ellen je vesnice a přístav na skotském ostrově Islay, který je proslulý svou rašelinovou whisky. (19. srpna 2022) | foto: Profimedia.cz

Světový výrobce whisky otevře novou palírnu. Chivas míří na ostrov Islay

  • 3
Společnost Chivas Brothers ze skupiny Pernod Ricard postaví novou palírnu na skotském ostrově Islay. Druhý největší výrobce skotské whisky na světě získal na tomto ostrově pozemek pro výstavbu, bližší finanční podrobnosti o transakci ale nezveřejnil. Zatím se tak ani neví, na kolik má výstavba nové uhlíkově neutrální palírny vyjít.

„Toto je nová důležitá kapitola v příběhu společnosti Chivas Brothers. Na Islay můžeme pracovat na našich uhlíkově neutrálních plánech a na nové éře udržitelné výroby skotské whisky,“ uvedl Jean-Etienne Gourgues, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Chivas Brothers.

Otevření palírny na ostrově Islay bylo pro společnost Chivas Brothers dlouhodobým záměrem. Doplní tak svou nabídku dalších světově uznávaných whisky, mezi které se řadí třeba The Glenlivet, Royal Salute, Chivas Regal, Passport Scotch nebo Ballantine’s.

Tullamore D.E.W. mění dočasně svou láhev. Kvůli požáru ve sklárně

Podle Asociace pro skotskou whisky bude však trvat několik let, než se nový nápoj dostane na trh. Skotská whisky totiž zraje v dubových sudech minimálně tři roky. Častokrát je to i mnohem déle.

Skotský ostrov Islay je dlouhodobě proslulý pro whisky s kouřovým nádechem a léčivou chutí. Nabízí nakouřený základ, který vzniká sušením sladu nad hořící rašelinou z místní minerální vody s vysokým obsahem jódu, soli a mořských chaluh.

Mezi nejznámější palírny na ostrově Islay se řadí Ardbeg, Laphroaig a Lagavulin. Ty svou produkci založily na spojení nakouřené chuti a zemité rašelinné půdy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz