Nápady vymýšlím i v oblacích, říká majitel čokoládoven Fikar

  7:30
Co všechno snese čokoláda v kuřimské továrně? Olejový filtr, hůlky ze Shreka, traktory pro John Deere, kamiony pro Mercedes... Šéf Čokoládoven Fikar, které žijí především z reklamních zakázek, tvrdí, že vyrobit umí všechno. „Je to jen o ceně,“ říká Jindřich Fikar v rozhovoru pro iDNES.cz
Majitel čokoládoven Fikar Jindřich Fikar je úspěšným podnikatelem, ale i...

Majitel čokoládoven Fikar Jindřich Fikar je úspěšným podnikatelem, ale i letcem. Je prvním Čechem, který na paraglidu v Alpách uletěl přes 200 kilometrů. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Jakou pověst má česká čokoláda v zahraničí?
Před lety neměla žádnou pověst. Nápad začít exportovat čokoládu do západní Evropy zněl stejně bláznivě, jako kdyby Moravské naftové doly vozily ropu do Spojených arabských emirátů. Nikdo si na přelomu tisíciletí Česko s čokoládou nespojoval. Dnes je to jinak. Vyrábíme třetí rok po sobě speciální kalendář pro Lufthansu, na kterém je napsáno „Vyrobeno v ČR“. Už se za to nestydí. Německý Lidl si u nás už podruhé objednal obrovské množství adventních kalendářů s postavou myšáka, který je jakýmsi ekvivalentem krtečka. Půl milionu německých domácností dostane adventní kalendář, na kterém je napsáno „výrobce čokolád Fikar z ČR“. To bylo dřív nemyslitelné.

Německo je dnes vaším hlavním trhem. Bylo těžké tam prorazit?
Byli jsme výrazně levnější, to však není nejdůležitější. Němci byli ochotni vyrobit individuální zakázku od pěti tisíc kusů, my jsme to zvládli od 500 kusů. Pro ně to nebylo absolutně zajímavé. Postupně i oni začali nabízet menší objemy. Odpověděli jsme tím, že jsme začali vyrábět vlastní formy. Ty v Německu stojí násobně více než u nás. Nejsme dnes zbytečně levní, ale jsme výrazně flexibilnější. Jsme schopni vyrobit nový výrobek za týden, konkurence za dva až tři měsíce. Veškeré individuální speciální kšefty proto končí u nás. Jsme levnější, ale ne za každou cenu.

Očekávají zahraniční klienti, že jako firma ze země, která je bývalou sovětskou kolonií, nabídnete výrazně lepší ceny?
Nedávno jsem vedl diskusi s rakouským partnerem, který přišel s tím, že když se vyrábí v ČR, musí to být za české ceny. Chtěl třetinovou cenu oproti Rakousku. V tom jsme se neshodli, ale nakonec jsme se přece jen dohodli na ceně asi o deset procent levnější než na Západě. Nechal si vysvětlit, že má od nás servis, možnost okamžité výroby levných forem a další věci. Neberu názor, že jsme periferií západní Evropy. Jsme kvalitní firma, která nedohání, ale určuje standard Západu. Němci nám berou nápady, Belgičané od nás objednávají...

Kdy u vás ve fabrice začíná vánoční sezóna?
Velké objednávky chodí od března do května. Vyrábíme pro tři řetězce v ČR, další objednávky přicházejí z ciziny: z Japonska, Německa a Velké Británie. Od června je začínáme vyrábět, od září pak začínáme s výrobou reklamních věcí.

S jakými nápady za vámi chodí z firem?
Objednají si cokoliv od vánočního zajíce přes čokoládovou kopačku či kalendáře až po Mikuláše s míčem pro fotbalový tým Dynamo Drážďany. Reklamní zakázky tvoří asi 60 procent našich celkových tržeb, zbytek řetězce a malé obchody, do kterých stále více dodáváme. Máme distributora i na Slovensku a v Rakousku, jednáme o Maďarsku a Británii, takže se snad podíl reklamních zakázek sníží, protože růst se jimi nedá moc zvedat. V Evropě, kde máme výrazné postavení v čokoládě a získáváme dost zakázek, sázíme na růst přes klasické obchody.

Už před lety jste skončili s náhražkami a přešli na kvalitní belgickou čokoládu. Přesto o vás řetězce mají zájem?
Ano. Ale ve velkém vyrábíme jen pro Globus, který je dlouhodobě zaměřený na kvalitu, pro další řetězce vyrábíme spíš jen okrajově. S řadou významných řetězců jsme už před osmi lety skončili, protože jsme se rozhodli, že budeme dělat kvalitu.

Co jsou vlastně náhražky z čokolády?
Čokoláda je definována tím, že má určitý podíl čokoládových součástí: kakaa nebo kakaového másla. Pokud se místo kakaového tuku použije třeba palmový či kokosový tuk, do kterého se přimíchá kakao, jde o náhražku. S pětiprocentním podílem kakaových součástí se dá vytvořit iluze čokolády, ne však chuť. Surovina je výrazně levnější.

Jaký podíl kakaových součástí má vaše čokoláda?
Skoro od dvaceti procent podílu kakaových součástí se dá výrobek deklarovat jako čokoláda. My používáme čokoládu s 36procentní složkou čokoládových součástí. I některé hodně slavné, jednobarevné čokolády mají obsah kolem 25 procent.

Daří se vám letos?
Jedeme na plno, rosteme o 70 procent. Musíme stavět a na stole máme projekt nové haly, která by měla stát v květnu. Momentálně máme tři haly, v jedné vyrábíme formy a slouží jako sklad, ve dvou vyrábíme čokoládu.

Vyrábíte z čokolády notebooky, bankovky, zlaté cihličky... Kdo to vymýšlí?
Je to má práce. Věnuji se paraglidingu a některé věci mě dokonce napadly ve vzduchu. Myslím, že jsem celkem úspěšný pilot, jako první Čech jsem uletěl 200 km s návratem v Alpách. Sport mě dovedl třeba k obchodně úspěšné zlaté cihličce z čokolády. Rozhodl jsem se ocenit ty, kteří uletěli přes sto kilometrů, nechtěl jsem jim ale dávat desetikilové bloky čokolády a tak jsem je odměnil ve zlatých cihličkách. Aniž bych to zamýšlel, pomohl jsem nejen paraglidingu, ale i byznysu.

Vyrábíte čokoládový pohled. Dá se poslat poštou?
Navrhli jsme retro obálky s leteckými motivy z 20. a 30 let minulého století a věc, původně zamýšlenou jako dárek, nás napadlo poslat poštou. Česká pošta to k mému obrovskému údivu ofrankovala normální známkou a doručila. Účtují si 17 korun jako za dopis.

V létě to asi moc nefunguje.
Jasně. Ale v létě se stejně čokoláda moc nekupuje. Čokoládová sezóna je od září do dubna. Možná ještě na Den dětí.

Vzpomenete si na nějaké bizarní zakázky?
Globus od nás koupil stovky dvoukilových čokoládových prasat. Je to obrovsky úspěšné, dokonce doobjednávali. Do Maroka jsme dělali koňské podkovy podle starých podkov koně mého táty. Pro Mercedes v Německu jsme vyráběli kamion. Formy jsou drahé, a u náklaďáku jich bylo použito hodně. Klientovi se nelíbilo, že blatník na předním kole končil v půli kola a měl končit ve dvou třetinách. Bezplatně jsme to upravili. Asi za tři dny zakázku navýšil o polovinu.

Jaké další velké zákazníky máte?
Už osm let vyrábíme čokoládové traktory pro John Deere, našeho nejvěrnějšího zákazníka. Většinou o zakázkách jednáme přes agentury, ale třeba s Lufthansou napřímo. Německo je pro nás největší trh. Teď se trochu rozjíždí byznys i ve Francii. Nebylo to snadné, protože jinak než francouzsky nekomunikují.

O kolik agentury vaše výrobky prodražují?
Odhadoval bych, že asi o sto procent.

Fotogalerie

Dostali jste někdy zakázku, kterou jste museli odmítnout, protože to nedokážete vyrobit?
Všechno jde vyrobit, ale je to o ceně. Nedávno jsme řešili zakázku na olejový filtr do auta. Kulatý filtr asi 10x18 cm ve skutečné velikosti s žebry a dírou uprostřed. Americká firma si objednala deset tisíc kusů. Napsal jsem jim, že to bude buď bez díry, nebo s příplatkem asi 15 tisíc eur za nákup a výrobu forem. Na díry musejí být speciální formy, které mají některé firmy, co dělají čokoládu třeba padesát let. Umíme to, ale potom výrobek nebude stát 1,7 euro, ale přes tři eura. Do Španělska jsme vyráběli hůlku s hvězdičkou, kterou mává víla ve Shrekovi.

Bude čokoláda zdražovat, jak varují někteří analytici? Mluvilo se dokonce o tom, že bude do deseti let vzácná jako kaviár.
Nezkoumám jako analytici, kolik polí je nasázených v Africe. Naopak v poslední době vidím, že cena kakaových bobů o pětinu klesla. Když cena půjde nahoru, osází se pole. Je to jednoduchá ekonomická zákonitost. Dobře, nebude čtyři roky, deset let, ale potom zase surovina bude. Podle mě jsou to absolutní blbosti.

Na budově fabriky jste vyvěsil ukrajinskou vlajku. Proč?
Je katastrofa, jakým způsobem prezident určuje zahraniční politiku a nikdo ho neusměrňuje. Měl by to dělat premiér Sobotka. Ten je pravděpodobně slušný, ale slabý a zbabělý. Vadí mi Zemanovy výstupy v Číně. Podobně jako kdysi Klaus před sebou tlačí PPF. Také absolutně nesouhlasím se Zemanem v tom, jak dokola zpochybňuje protiruské sankce a tvrdí, že jsou neúčinné. Putin se jich bojí jako čerta, ministr zahraničí Sergej Lavrov i další mluví o tom, že sankce Rusko strašně poškozují a je to pravda. 90 procent ruských firem si vzalo výhodnější úvěry v eurech. Euro ale zdražilo o desítky procent a teď mají mnohem vyšší splátky půjček. Vláda to dotuje, seč může. Navíc je levná ropa, takže ruská ekonomika je na pokraji kolapsu. Zeman tvrdí, že žádný problém není. S tím nesouhlasím, vyvěsil jsem proto ukrajinskou vlajku a vyzývám všechny, ať ukážou, že se k tomuto státnímu darebáctví nepřipojí.

  • Nejčtenější

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Přestaňte snít o konci ropy a plynu, prohlásil šéf saúdského těžebního obra

18. března 2024  20:29

Transformace energetického průmyslu selhává a svět by měl přestat snít o postupném odchodu od ropy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...