Diskuze

Robotizace v Česku zvyšuje příjmovou nerovnost, v USA ji naopak snižuje

Technologický pokrok mění lidskou společnost k nepoznání. Současná robotizace a automatizace v továrnách má dopady i na postavení žen a mužů. Jak zjišťují sociálněvědní výzkumy, důležitým faktorem změn jsou charakteristiky států, v nichž se roboti prosazují. A tak zatímco ve Spojených státech muž kvůli robotizaci své nadřazené ekonomické postavení ztrácí, v zemích, jako je Česko, se naopak rozdíly mezi výdělky mužů a žen dále prohlubují.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

Do budoucna to bude v Evropě jedno, protože průmysl jako takový Brusel zlikviduje kvůli ekologické stopě a díky green dealu půjde konkurenceschopnost Evropy do kopru.

0 0
možnosti
FN

Kdo vymýšlí software a hardware?

Kdo staví, programuje a servisuje roboty?

Kdo vymýšlí, staví a opravuje domy?

Kdo vymýšlí, řídí a opravuje náklaďáky?

Kdo pracuje v energetice?

Jinými slovy: kdo dělá tu lépe placenou práci? Chlapi. A proč to nedělají ženy? Protože to ve většině případů nezvládají nebo nechtějí dělat. Ty šikovnější dělají v bankovnictví, zdravotnictví, případně si otevřou něco v gastru nebo eshop s hadrama.

Nic jiného v tom není. Až budou ženy opravovat auto, pokládat podlahy, renovovat jádro, jezdit s autojeřábem, bagrem na stavbě, svařovat, jezdit na montáže, kamionem po Evropě, stavět silnice, tak budou brát i mzdy, který maj chlapi.

4 0
možnosti
PM

Když jsem šel na ČVUT- FEL, tak nebyly žádné přijímačky, žádné překážky v nástupu. Vzali všechny, kdo chtěl. Na našem oboru bylo cca 300 studentů a z toho asi 4 holky. Pak se těžko dělají genderově vyvážené programátorské/technické týmy. Kde ty ženy vzít, když nestudují techniku?

7 0
možnosti
FN

"Obecně se dá nerovnost pohlaví v České republice ilustrovat i na tom, že zdejší generální ředitelé jsou jen ze čtyř procent ženy"

Čemu se říká "generální ředitel"? Když si ženská otevře cukrárnu jako s.r.o., a je jedinou jednatelkou, lze ji považovat za generálního ředitele? Pak nevěřím těm 4 procentům.

Každopádně ta jedna třetina v USA bude dána charakterem země. V průmyslové zemi těžko budou na vedoucích pozicích ženy, když zdejších 90 % ani netuší, co je to soustruh.

Být šéfkou v USA musí být snadné, když je to tam samý zábavní průmysl, kosmetika, modeling, popmusic atd. Určitě je snazší být šéfem Onlyfans nebo TV kanálu než ředitelkou v automotive.

3 0
možnosti
MK

No vidíte, a já si myslím, že robotizace zvyšuje příjmovou nerovnost mezi chytrými a hloupými. Chytří dokážou vyvinout, vyrobit a prodat ty roboty, kteří dělají práci těch hloupých. A proto jsem přesvědčen, že pohlaví v tom hraje naprosto minimální roli.

10 0
možnosti
FN

To je do značné míry hrozba budoucnosti. Pro hloupé nebo řekněme jednodušší lidi nebude už skoro žádná práce. Buď ji přeberou roboti (tomu tolik nevěřím) nebo bude vyžadovat nejen šikovné ruce, ale i schopnost přemýšlet, soustředit se a být pečlivý, což jsou vlastnosti, které mnoho lidí nemá, a kdo je má, nepotřebuje dělat za pár šupů.

Z robotizace přehnaný strach nemám, protože co se dalo nahradit, nahrazeno bylo už téměř všude. A přesto je lidí nedostatek.

2 1
možnosti
Foto

Jako první žena se k tomuto tématu vyjádřím do diskuze. Jsem vysokoškolačka, manželství se mi rozpadlo, jsem teď na děti sama, ale aspoň je mám. S manželem máme práci asi stejně kvalitní, jsme na pozici specialisté, ale nikoliv vedoucí. To právě kvůli tomu, že děti jsou ještě malé, a tak občas z pracovního procesu vypadneme na ošetrovné nebo na homeoffice. Nicméně musím konstatovat, že ačkoliv si mne manžel vybral jako vysokoškolačku, tak dost špatně nesl, když jsem třeba získala lepší práci za více peněz. Já to přitom neřešila, pak zase dostal přidáno a měl víc on. Spokojený byl asi jen, když jsem byla na mateřské, to byl on na koni. Dělal od rána do večera a pak jsem přišla na to, že ve skutečnosti tráví půlku odpoledne v náručí mladé kolegyně, zatímco já se od rána do večera starám o naše tři malé děti a večer padám v osm únavou. Takže ano, pro mne jako muž selhal. Já jsem asi selhala jako žena. Pak jsem se vrátila do práce po mateřské na zkrácený úvazek, on převzal trochu péče o děti odpoledne s vyzvedáváním a kroužky, všichni mi radili, že je dobré, že ho víc zapojím, že aspoň zjistí, že to není sranda. A byl nespokojený, že se o děti odpoledne stará on. Jindy mi říkal, že mu přijde, že ho mám jen na ty peníze. A já mu řekla, že to je právě to jediné, na co ho nepotřebuji. Ale naše manželství šlo do kopru. Ale máme každý svou nemovitost, svou práci, svou domácnost, své auto a společně máme tři děti. Takhle asi bude v budoucnu vypadat společnost.

1 0
možnosti
FN

Ne, v budoucnu nebudou mít "bohaté" ženy 3 děti. Jestli vůbec otěhotní, tak jim bude stačit jedno.

Tedy pokud vůbec budou chtít dítě. U dnešních nezadaných žen a dívek frčí psi.

1 0
možnosti
PH

Nikdy jsem si nevšiml, že bychom u nás zakazovali ženám studium, aby mohly jít dělat pouze nekvalifikované práce. Rovnost příležitostí tedy u nás je. To, že ženy nechtějí dělat mezka někde k pásu a radši jdou do pohodlnějších služeb, to je taky v pořádku ( ovšem tohle studie radši zamlčí). Tak v čem je u nás problém? Chybějící kvóty? Možná jo, ultragender slátaniny by mohly být vydávány jen jednou ročně, na apríla :)

11 0
možnosti
JK

Jednou z hlavnich funkci muze je zaopatrit finance rodinu, zatimco se zeny staraji o deti. Tak to vzdycky bylo, je a bude. A proto zena bude na trhu prace vzdycky ohodnocena mene, protoze se opravnene ocekava, ze pujde na materskou, a v prumeru proste nikdy nebude na danou pozici tak kvalifikovana jako muz. Kariera je totiz primarne k tomu, aby byla zajistena rodina - a kariera bez rodiny moc k sobe nejde. K cemu bude zenske karieristce, ze v 35 letech si poridi sve 1. dite a pak uz zadne? Nebo dokonce ze do 40 let zustane bezdetna?

1 0
možnosti
PM

Doktorky, učitelky, sekretářky, překladatelky, manažerky .... Je spousta profesí kde mnohdy ženy vydělávají víc než spousta mužů. Plat vázaný na to, že jednou půjde na mateřskou? To je vtip ne? To je jak kdyby byl plat vázaný na dlouholeté pracovní smlouvy. I ten chlap může po roce odejít s firmy. V čem je rozdíl když odejde žena na mateřskou?

1 0
možnosti
ŠR

Tak pokud budou ženy studovat průmyslovky a ČVUT, aby mohly vymýšlet, programovat a spravovat roboty, budou mít také dobrý příjem. To by ale Terezky a Sárinky a jím podobné neměly absolvovat FSV (fakulta sociálních věd), protože od základky pro ně byla matematika, fyzika, chemie a přírodověda fuj.

17 0
možnosti