VIDEO: Jako v NASA. V Ústí a Brně řídí proudění plynu pro téměř celé Česko

  • 2
Provoz 65 tisíc kilometrů plynovodů řídí ze dvou malých místností. Ve firmě GasNet, která distribuuje plyn do 12 krajů a má nonstop dispečinky v Ústí nad Labem a v Brně, s trochou nadsázky říkají, že to u nich vypadá jako v NASA. Do dispečinku na severu Čech jsme se zajeli podívat.

Do místnosti, odkud distribuci plynu řídí, se dostanou jen lidé se speciální vstupní kartičkou. Přece jen jde o pracoviště, které je součástí kritické infrastruktury.

Zatímco v Ústí se starají primárně o Čechy, Brno se věnuje Moravě. „Dispečinky v Ústí a v Brně jsou ale stoprocentně nahraditelné a jedno může provozovat celou soustavu. V případě, že by vypadla obě, provozujeme ještě utajené záložní pracoviště, a to je v případě potřeby schopno nahradit činnost obou dispečinků,“ popisuje regionální mluvčí GasNetu Pavel Zajíc.

Ve dvou krajích je jiný distributor

GasNet spravuje 80 procent distribuční plynárenské soustavy. V Jihočeském kraji ji má na starosti e.on a v metropoli Pražská plynárenská. 

Během dvou hodin jsou prý schopni utajené pracoviště zprovoznit.

V dispečinku v Ústí sedí tři pánové a hlídají, zda někde není nějaká porucha. Během naší návštěvy se například objeví červený nápis, že v Brandově někdo otevřel dveře. Pracovníci ale vědí, že tam mají zaměstnance, kteří něco opravují, takže je tato hláška nijak nevzrušuje.

Pokud by se však upozornění ohledně otevření dveří objevilo v noci, je jasné, že tam vlezl někdo nepovolaný.

„Oni v reálném čase vidí a monitorují více než 3 000 bodů na té soustavě, a jakmile by se tam vyskytl jakýkoli problém, jsou připraveni ho řešit. Nejčastější problémy se týkají možného narušení naší plynárenské soustavy externími subjekty při stavebních pracích,“ vysvětluje Zajíc.

Ve druhé části místnosti sedí operátoři a vyřizují telefonáty lidí, kteří mají problém s plynem. „Ročně přijmeme 40 tisíc hovorů. Operátoři zhodnotí problém a jsou schopni poslat na místo některého z více než 200 pracovníků. Naše průměrná doba zásahu je okolo 25 minut,“ dodává Pavel Zajíc.