Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Platy zaměstnanců automobilky Hyundai vzrostou o sedm procent

  • 6
Zaměstnanci nošovického Hyundaie si od dubna polepší. Firma se s odbory dohodla na zvýšení mezd, které vzrostou v průměru o sedm procent. Oproti Škodě je to více než dvojnásobek. Kolektivní vyjednávání trvalo necelé dva měsíce a skončilo kompromisem.

Sedmiprocentní růst mezd má částečně kompenzovat i loňský rok, kdy platy ve fabrice nerostly. Odbory původně žádaly více, s výsledkem se ale nakonec spokojily.

"Vnímáme dosažený výsledek pozitivně, protože je to první výrazný krok na cestě ke mzdám, obvyklým v ostatních automobilkách v České republice," uvedl odborový předák automobilky Radek Kuchař.

Vyjednaný nárůst mezd je sice nejvyšší z trojlístku tuzemských automobilek, ve skutečnosti si ale všude polepší přibližně stejně a to zhruba o tisícikorunu.

Bonus za svátky vzroste o 400 korun

Průměrný dělnický plat v Hyundai se totiž podle ČTK doposud pohyboval jen kolem 16 tisíc korun, zatímco ve Škodě Auto a kolínské TPCA, kde mzdy letos porostou o 2,7 a 2,5 procenta, si dělníci vydělají v průměru kolem 27 tisíc.

Kromě nárůstu základních mezd, které budou u dělnických profesí záviset na tarifní třídě, se v Hyundai dohodli také na výročním bonusu ve výši 50 procent jedné základní měsíční mzdy. Jeho výši ovlivní docházka zaměstnanců a vyplácet se bude v prosinci.

Za mimořádnou pracovní směnu, která připadne na den pracovního volna, si lidé odnesou navíc fixní příplatek 400 korun. O dvě stovky vyšší příplatek dostanou zaměstnanci TPCA, ve Škodovce je mimořádný příplatek ještě o něco vyšší.

Zvýšení mezd v Hyundai, kde v současné době pracuje přes dva tisíce lidí, stanovuje dodatek kolektivní smlouvy platné do konce dubna 2011.