Závod PMI v Kutné Hoře

Závod PMI v Kutné Hoře | foto: PMI

Philip Morris investuje více než miliardu do závodu v Kutné Hoře

  • 2
Společnost Philip Morris International (PMI) v úterý oznámila plánovanou investici převyšující miliardu korun do závodu v Kutné Hoře, který je dlouhodobě jednou z klíčových výrobních lokalit společnosti. Vybuduje zde nové kapacity pro výrobu náplní do bezdýmných produktů. Pro město i celé Česko jde o další potvrzení významného postavení závodu v rámci celé skupiny PMI.

V Kutné Hoře bude vedle stávající výroby klasických produktů vybudována nová infrastruktura k produkci náplní do bezdýmných zařízení včetně nových laboratoří zaměřených na zajištění nejvyšších standardů kvality produkce. Modernizace zároveň přispěje k plnění cílů společnosti i v dalších klíčových oblastech.

„V rámci naší vize nahradit co možná nejrychleji cigarety lepšími alternativami se výrazně posouváme, miliardová investice do závodu v Kutné Hoře je dalším významným milníkem. Zároveň jde ruku v ruce s rostoucí oblibou bezdýmných produktů a s tím i klesající mírou kouření cigaret v České republice. Symbolicky se tak Kutná Hora, která ve zpracování tabáku píše už více než dvousetletou historii, stává nedílnou součástí změny našeho odvětví i společnosti směřující k budoucnosti bez dýmu,“ řekl generální ředitel skupiny PMI Jacek Olczak při příležitosti své návštěvy České republiky.

V úterý ohlášená investice rovněž pomůže společnosti PMI v plnění cílů v oblasti udržitelnosti. „Máme velmi jasně definované závazky ve všech aspektech udržitelnosti. Primárně jde o nahrazení cigaret bezdýmnými alternativami ve prospěch dospělých kuřáků i veřejného zdraví. Klademe ale důraz i na způsob výroby respektující životní prostředí, podporu a rozvoj místního podnikatelského a dodavatelského prostředí včetně zaměstnanosti,“ dodal Jacek Olczak.

Nikotin bez spalování nabírá na oblíbenosti

Závod v Kutné Hoře patří mezi pět největších lokací výroby klasických produktů skupiny PMI. Většina současné produkce míří na export v čele s Německem, Itálií a dalšími evropskými i mimoevropskými trhy. Produkce náplní do bezdýmných výrobků tak ještě upevní tuto významnou exportní pozici. Investice je součástí závazku skupiny PMI přispět k budoucnosti bez dýmu. I když nejsou bez rizika a jsou návykové, vytvářejí bezdýmné alternativy, jako je nahřívaný tabák nebo e-cigarety, ve srovnání s cigaretami výrazně nižší hladiny škodlivých látek. Vědecké poznatky ukazují, že tyto alternativy jsou mnohem lepší volbou pro ty dospělé kuřáky, kteří by jinak pokračovali v kouření cigaret.

V roce 2016 se PMI zavázala co nejdříve nahradit cigarety lepšími alternativami. K prvnímu čtvrtletí tohoto roku přešlo na bezdýmné produkty PMI téměř 26 milionů dospělých spotřebitelů, z nichž 72 procent zcela přestalo s kouřením cigaret. Přibližně 35 procent tržeb PMI pocházelo v prvním čtvrtletí právě z prodeje alternativních produktů, přičemž ambicí společnosti je, aby do roku 2025 tvořily tyto příjmy více než polovinu. Rostoucí obliba na českém trhu k tomuto posunu také významně přispívá.

„Jsem vděčná za důvěru, které se nám v Česku ze strany našich zákazníků dostává. Za pouhých šest let od uvedení bezdýmných výrobků IQOS si cestu k této prokazatelně lepší variantě proti kouření cigaret našlo už více než půl milionu dospělých kuřáků, z nichž zhruba 70 procent díky tomu přestalo s kouřením úplně. Dnes oznámenou investici vnímám jako ocenění úsilí našeho týmu, stejně jako ji považuji za důležitý signál indikující důvěru v českou ekonomiku a v její potenciál. Osobně jsem navíc ráda, že se můj sen o bezdýmném kutnohorském závodě začíná stávat skutečností,“ doplnila Andrea Gontkovičová, předsedkyně představenstva a generální ředitelka Philip Morris ČR a. s.

,