Chrysler 300C Touring

Chrysler 300C Touring | foto: iDNES.cz

Němci prodali většinu v americkém Chrysleru

  • 19
Německá automobilová skupina DaimlerChrysler prodává ztrátovou americkou divizi Chrysler. Fond soukromého kapitálu Cerberus Capital Management zaplatí za osmdesátiprocentní podíl 5,5 miliardy eur (156 miliard korun).

Tímto krokem se ruší fúze německého DaimlerBenz a americké firmy z roku 1998. Ta vytvořila transatlantický automobilový kolos, který se však nikdy plně nepropojil.

DaimlerChrysler na svých internetových stránkách oznámil, že Cerberus získá 80,1 procenta nově vzniklé firmy Chrysler Holding LLC a DaimlerChrysler si ponechá zbytek. Z německé části skupiny by se po schválení akcionáři měla stát společnost Daimler AG.

"Jsme přesvědčeni, že jsme nalezli řešení, které vytvoří nejvyšší možnou hodnotu - jak pro Daimler, tak pro Chrysler," uvedl podle agentury AP generální ředitel DaimlerChrysler Dieter Zetsche. "Touto transakcí jsme vytvořili náležité podmínky pro nový začátek Chrysleru i Daimleru," dodal.

Dohodě předcházelo dvouměsíční vyjednávání 
DaimlerChrysler v únoru oznámil, že je ochoten Chrysler prodat. O Chrysler soupeřili s firmou Cerberus další fond Blackstone Group, kanadský výrobce autodílů Magna International a známý americký miliardář Kirk Kerkorian, uvedla ČTK.

Chrysler je nejmenší ze tří amerických automobilek. Firma loni utrpěla ztrátu 1,5 miliardy dolarů a nyní prochází restrukturalizací, v níž zruší asi 13 tisíc pracovních míst.

Nebeské manželství končí
Transakce zvrátila téměř deset let starou fúzi, která spojila firmy s celkovou tržní hodnotou 36 miliard dolarů a kterou tehdejší šéf Daimleru označil za "nebeské manželství". Navzdory příslibům výnosů však skupinu pronásledovaly problémy, zejména kvůli ztrátám Chrysleru. Obě firmy se nikdy zcela neintegrovaly, třebaže v posledních letech německé vedení skupiny zvýšilo kontrolu nad Chryslerem.

Celá transakce by měla být hotova do třetího čtvrtletí. V letošním roce si bude muset Daimler kvůli nákladům na ni odepsat ze zisku tři až čtyři miliardy eur.

Odbory s fúzí souhlasí
Vyhlídky na prodej zprvu znepokojily americké odbory, které se obávaly, že soukromý fond začne provádět razantní změny v podniku a propouštět zaměstnance. Nakonec se však odboráři spojení nebojí. "Transakce s Cerberusem je v tom nejlepším zájmu našich členů, Chrysleru a Daimleru," řekl šéf odborového svazu United Auto Workers Ron Gettelfinger.  

Chrysler si ponechá své rozsáhlé závazky vůči zaměstnaneckým penzím a zdravotním nákladům. V jednáních s uchazeči to byla klíčová otázka, která prodej divize značně komplikovala.

Šéf fondu Cerberus John Snow řekl, že dohoda svědčí o víře v kultovní americkou značku Chrysler. "Vítáme Chrysler do rodiny firem Cerberus a věříme, že budeme pro Chrysler dobrým domovem," citovala šéfa fondu ČTK.

Cerberus loni s dalšími investory koupil od největší americké automobilky General Motors 51 procent finanční divize GMAC za 14 miliard dolarů.

, ,