Majitel oceláren Lakshmi Mittal. Ilustrační foto.

Majitel oceláren Lakshmi Mittal. Ilustrační foto. | foto: Michal Sváček

Majitel ostravských oceláren zastavuje v Belgii výrobu kvůli krizi

  • 1
Finanční krize už se projevuje na chodu některých podniků. Vlastník ostravských oceláren ArcelorMittal v Belgii zastaví na několik týdnů výrobu. Ocelárnám klesá poptávka, někteří zákazníci navíc ruší objednávky. Informovala o tom dnešní vydání belgického ekonomického deníku L´Echo.

Ocelárna a válcovna v Châtelet zůstane zavřené od 9. prosince do 3. ledna.

Zhruba čtyřtýdenní pozastavení produkce na konci letošního roku čeká i galvanizovnu v Genku. Podle šéfa galvanizovny Paula Vanvuchelena se v poslední době významně snížil počet zájemců o tamní produkty a celá řada klientů zrušila předchozí objednávky.

Pokles produkce by měl potkat i další provozy ArcelorMittal v Belgii, tedy především hutě v Seraingu a Gandu. Firma však zatím neoznámila, zda uvažuje o pozastavení výroby v těchto dvou městech.

Evropské sdružení ocelářů Eurofer na horšící se situaci v odvětví upozornilo už v pondělí. Podle jeho zástupců obchod s ocelí v EU vstupuje do období nestability a nadměrné nabídky.

Důvodem jsou dopady prohlubující se globální finanční krize, kvůli kterým se snižuje poptávka. Kromě klesajícího zájmu u některých odběratelů, třeba výrobců aut či stavebního průmyslu, svou roli v poklesu hraje i dovoz oceli z Číny.



Témata: ArcelorMittal