Kozla i bůžka nadobro pohltil Prazdroj

  • 1
Nošovický pivovar nesoucí jméno pohanského bůžka pohostinnosti Radegasta i firma Pivovar Velké Popovice produkující tradičního Kozla už jsou minulostí. K poslednímu září zmizely obě společnosti z obchodních rejstříků a nadále fungují pod hlavičkou Plzeňského Prazdroje. Pro konzumenty jejich tradičního piva se ale nic nemění.

Už od podzimu 1999 byly oba pivovary součástí skupiny Prazdroje, kterou ovládá jihoafrická pivovarnická skupina SAB. Proti jejich spojení protestovala řada menších pivovarů i akcionářů, protože obr ovládl český trh se zlatavým mokem a stal se i jeho největším exportérem.

"Předchozí soudní spory s minoritními akcionáři byly rozhodnuty ve prospěch sloučení," shrnuje kauzu tiskové prohlášení Prazdroje.

Firma upozorňuje, že práva a povinnosti obou dosavadních společností plynule přecházejí na sloučenou firmu. Beze změn zůstávají také smlouvy a závazky všech tří společností.

Společného výrobce tak mají od začátku října značky Pilsner Urquell, Gambrinus, Radegast a Velkopopovický Kozel. Úplné sloučení aktivit má Prazdroji ušetřit další náklady a zefektivnit výrobu i přidružené služby.