Nejbohatší Čech Petr Kellner.

Nejbohatší Čech Petr Kellner. | foto: PPF

Kellner zvažuje, že by prodal ruský byznys za dvě miliardy dolarů

  • 63
Česká skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera údajně může prodat své podnikání na trhu spotřebitelských úvěrů v Rusku, Bělorusku a Kazachstánu ruské státní bance VTB . Uvedl to ruský list Vedomosti. Cena je prý téměř dvě miliardy dolarů, asi 36 miliard Kč. PPF informace označila za spekulace.

O údajné transakci ještě v sobotu informoval web businessneweurope.eu, podle něhož Kellner čelí tlaku Kremlu a potřebuje peníze na expanzi v Indii a Indonésii. PPF ale tuto zprávu vzápětí popřela.

Současně mluvčí Milan Tománek připustil, že několik silných ruských i mezinárodních bank projevilo v poslední době zájem o kapitálový vstup do Kellnerovy ruské banky Home Credit & Finance Bank (HCFB). Vedomosti dnes dodaly i sumu, která je údajně ve hře.

"Nemáme žádný komentář. Jde o spekulace, které nekomentujeme," řekl Tománek k novinovému článku. "Ruský trh je pro nás prioritní a zatím nemáme v úmyslu jej opustit. S výkonností naší investice jsme spokojeni," dodal.

VTP má o spotřebitelské úvěry zájem

Tiskové oddělení VTB, která je druhou největší ruskou bankou, také odmítlo informace o jednáních s PPF a chystané transakci. Ale Vedomosti s odvoláním na nejmenované finančníky blízké VTB a PPF tvrdí, že jednání se vedou, mohou skončit dohodou, ale rozhodnutí dosud nepadlo.

Transakce se podle nejmenovaných bankéřů prý nelíbila šéfovi VTB Andreji Kostinovi a jednání se vlekla, zatímco s konkurentem VTB, spořitelnou Sberbank, byla "hutnější". Ale podle bankéřů je prakticky nemožné, aby sama VTB dokázala rozvinout vlastní podnikání na trhu spotřebitelských úvěrů, kde HCFB patří ke klíčovým hráčům a právě se nachází v nejlepší kondici pro prodej.

HCFB za šest měsíců letošního roku zvýšila čistý zisk na 5,1 miliardy rublů (asi 3,2 miliardy Kč), což téměř dosáhlo výsledku za celý loňský rok. Banka v Rusku disponuje rozvitou sítí poboček v regionech a je schopna nabízet úvěry ve 36 tisících prodejnách po téměř celém Rusku.

Aktivity na Ukrajině však PPF prodat nechce, protože tamní byznys byl hodně zasažen krizí, dodává podnikatelský server.