Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Firmy ukrývají výdělky svých šéfů. V zahraničí se za ně nestydí

  • 24
V cizině se u manažerských odměn nosí transparentnost, v Česku se obvykle mlží. Vyplynulo to z průzkumu výročních zpráv, který provedla MF DNES. Na rozdíl od společností, které mají akcie či dluhopisy obchodované v Londýně či New Yorku, musí totiž firmy na pražské burze zveřejňovat jen minimum údajů. Většina z nich se toho drží.

Podle českých zákonů stačí zveřejnit souhrnné údaje o celkové odměně dozorčí rady a představenstva. Odměny z titulu výkonného managementu se tak obvykle schovávají do čísel za celé pluky zaměstnanců.

výdělky manažerů

Kolik peněz si za svou práci loni odnesli šéfové velkých firem se dozvíte zde

Jak jsou nastavená pravidla, jaké cíle musí management plnit, se u českých společností odbývá obecnými frázemi typu "roční odměna je nastavena v závislosti na výkonu".

Chcete mě?

Naproti tomu o Adrianovi Sarbu, šéfovi mediální CME, které patří česká Nova a jejíž akcie se obchodují v Praze a New Yorku, se jako akcionář dozvíte příjem a jeho složení, jaké má cíle, kolik akcií a opcí drží a za jakých podmínek je získá.

Víte, že ředitel Sarbu smí letos služebně prolétat najatým letadlem 200 hodin po 5 000 dolarech a na bydlení v Praze mu podnik přispěje maximálně 5 882 eur měsíčně. Akcionáři se tak sami mohou dobře rozhodnout, zda jim za takové platby Sarbu stojí.

Tabu je v Česku i rozklíčování plateb jednotlivým členům vedení. Třeba odměny Martina Romana, šéfa ČEZ, jsou ukryté v souhrnné kolonce představenstvo (šest lidí) a na řádku osoby s rozhodovací pravomocí (přes 40 lidí a stále jich přibývá). Výjimkou je pak Komerční banka, která zveřejňuje detailní rozpis.

Do budoucna se však dají čekat změny. Roste tlak na průhlednost, zveřejňování pravidel odměňování a jejich schvalování akcionáři na valných hromadách, což by posloužilo i jako prevence proti opakování finanční krize.

,