Ericsson poprvé propadl do ztráty

  • 1
Rok 2001 se do historie švédské firmy Ericsson zapíše černým písmem. Hospodaření třetího největšího výrobce mobilních telefonů na světě loni poprvé v skončilo ztrátou. A ne malou - po čtyřech ztrátových čtvrtletích v řadě se propad zastavil na 21,1 miliardách švédských korun, tedy asi dvou miliardách dolarů.

Celkové tržby v posledním čtvrtletí klesly o 15 procent, za celý rok pak byly o pět procent nižší než v roce 2000, když dosáhly 210,8 miliardy švédských korun.

Vedení firmy přesto trvá na tom, že se letos vrátí k zisku, a to i za předpokladu, že bude trvat nynější nepříznivá situace v odvětví.

"Obecně se mně ta čísla zdají dobrá," řekl v první reakci na zveřejněné výsledky analytik makléřské firmy Nordea Securities Mika Paloranta. Podle něj je důležité, že firma nadále počítá s vývojem, který si stanovila dříve. Ericsson, který je zároveň i největším světovým výrobcem mobilních sítí, totiž nadále očekává, že na provozní úrovni dosáhne pětiprocentní ziskovosti, o kterou se má zasloužit hlavně rozsáhlá restrukturalizace.

O loňských výsledcích Nokie
si můžete přečíst ZDE

Vedení firmy ale budoucnost přesto nevidí tak optimisticky jako například konkurenční společnost Nokia. Ta o hospodaření za poslední čtvrtletí loňského roku informovala ve čtvrtek, kdy také uvedla, že na letošní rok čeká růst tržeb asi o 15 procent, a to jak pro výrobu mobilních telefonů, tak mobilních sítí.

,
Témata: Dolar, historie, Nokia, Zisk