Kopřivnický areál společnosti Tatra Defence Vehicle (TDV) ze strojírenského...

Kopřivnický areál společnosti Tatra Defence Vehicle (TDV) ze strojírenského holdingu Czechoslovak Group. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Czechoslovak Group pomůže Ukrajině. Poskytne jí prostředky pro obranu

  • 3
Skupina Czechoslovak Group poskytne Ukrajině prostředky pro efektivní obranu. Počítá zároveň s tím, že v případě potřeby vyčlení svou výrobní kapacitu pro potřebu obrany České republiky, a to i za cenu pozdržení exportních zakázek. Společnost CSG to uvedla v tiskovém prohlášení.

Společnost zároveň dodala, že zvýšila ostrahu svých objektů a spolupracuje v této záležitosti s českou policií a bezpečnostními složkami. CSG působí v řadě odvětví – leteckém, zbrojím, automobilovém či železničním.

Holding CSG připomněl, že na Ukrajinu proudí masivní pomoc z celého demokratického a svobodného světa, jehož součástí je i ČR a Czechoslovak Group. „Jsme hrdí na to, že se na této pomoci můžeme podílet v té nejdůležitější oblasti: poskytnutím prostředků, které umožňují efektivní obranu proti agresorovi,“ poznamenala firma. 

„Zároveň počítáme s tím, že v případě potřeby alokujeme naše výrobní kapacity maximálně pro potřebu obrany České republiky, a to i za cenu pozdržení exportních zakázek či opuštění exportních příležitostí, které za normálních okolností představují většinu naší činnosti,“ dodal holding.

Situaci monitorujeme

V prohlášení konglomerát CSG uvedl, že jeho členské společnosti často představují strategické obranné podniky, a tak pečlivě monitoruje bezpečností situaci na Ukrajině i v České republice. „Zvýšili jsme ostrahu našich objektů a spolupracujeme v této věci s Policií ČR i dalšími bezpečnostními složkami. Detaily ale z bezpečnostních důvodů nemůžeme zveřejňovat,“ uvedla společnost.

Firma připomněla své dodávky pro českou armádu i to, že Ukrajině svým materiálem pomáhala již v době, „kdy myšlenka na ruskou invazi byla stěží uvěřitelná“. V současné době CSG komunikuje ohledně pomoci Ukrajině s vládou, ministerstvy i Asociací obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP).

CSG doporučila lidem, aby přispěli renomovaným neziskovým organizacím, jako jsou ADRA, Člověk v tísni nebo Charita ČR, pokud chtějí zmírnit utrpení civilního obyvatelstva. Pokud chtějí podpořit obranu Ukrajiny proti ruské invazi, doporučila jim účet zřízený ukrajinským velvyslanectvím, z něhož budou nakoupeny zbraně a vojenský materiál.

Holding CSG se věnuje obranné i civilní průmyslové výrobě a obchodu. V podnicích začleněných do holdingu CSG předloni utržily 25,7 miliardy korun a pracuje v nich přes 8200 zaměstnanců.

,