Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

CSG realizuje v Česku a na Slovensku investice za více než 2 miliardy

  0:01 – ADVERTORIAL
Až 300 nových pracovních míst vznikne v nových halách, které budou v nejbližších měsících postaveny ve výrobních podnicích průmyslově-technologického holdingu Czechoslovak Group. Přípravné práce probíhají svižným tempem i v letních měsících. Celkem investuje holding do navýšení výrobních kapacit svých podniků více než dvě miliardy korun.

Vizualizace nové haly Tatra Defence Vehicle ze skupiny Czechoslovak Group | foto: Czechoslovak Group

Nové provozy vzniknou v České republice i na Slovensku ve firmách Tatra Defence Vehicle, Excalibur Army a slovenské MSM Group, jež jsou součástí divize CSG Defence.

Kopřivnická společnost Tatra Defence Vehicle (TDV) aktuálně pracuje na projektové dokumentaci a stavebním povolení pro výstavbu nové výrobní haly ve svém areálu v Kopřivnici. Náklady na její výstavbu přesáhnou 300 milionů korun a očekává se vytvoření 40 až 60 nových pracovních míst. Nová výrobní hala bude splňovat nejvyšší standardy moderní a ekologické budovy, v porovnání se stávajícími budovami bude mít výrazně nižší provozní náklady. Plánuje se i realizace fotovoltaické elektrárny na střeše budovy.

V novém výrobním prostoru dojde ke koncentraci svařovacích kapacit, zejména velkých celků, čímž se podaří optimalizovat výrobu ve stávající montážní hale, a obecně se tak zlepší celkový výrobní tok ve společnosti. V plánu je i pořízení svařovacího robota. Kromě stavby nové haly firma TDV investuje nižší desítky milionů také do rozšíření kapacit stávající lakovny. Provoz v nové hale a rozšířené lakovně by měl být spuštěn v závislosti na zakázkové obsazenosti firmy na přelomu let 2024/2025.

Nová hala, nová pracovní místa

Mezi největší investice šternberské firmy Excalibur Army patří stavba nové výrobní haly pro montáž kolových vozidel s rozsáhlou administrativní částí a nákup technologií do výroby. Finanční náklady na vybudování nové haly se pohybují na úrovni 500 milionů korun, nákup nových technologií má společnost stát přibližně 150 milionů. Aktuálně je projekt nové haly ve fázi technické a finanční přípravy s plánovaným dílčím zahájením provozu 1. výrobní linky na přelomu let 2024 a 2025.

Také nová hala v Excalibur Army má ekologický přesah, jelikož šternberský výrobce obrněné techniky počítá s řadou úsporných energetických opatření, které jsou dnes již standardem – účinné vytápění a klimatizace, LED osvětlení či zateplení. K tomu, aby firma využila ekologický potenciál výroby, na střechu (nejen nové budovy) plánuje v rámci samostatného projektu instalovat fotovoltaické elektrárny o souhrnném výkonu cca 670 kW. Nákup technologií je ve fázi výběrových řízení.

Vizualizace nové haly Excalibur Army ze skupiny Czechoslovak Group

Nová hala a nové technologie umožní Excalibur Army navýšit kapacitu produkce kolové vojenské techniky a zapojit se ve větší míře i do mezinárodních projektů, které souvisejí s nákupy techniky pro Armádu České republiky. Rozšíření výrobních prostor vytvoří 120 pracovních míst. Část z nich společnost obsadí prostým přesunem existující výrobní linky šternberského areálu, zbylou část doplní novými lidmi. Uvolněný provoz využije prototypová dílna, která dlouhodobě trpí nedostatkem prostoru pro vývoj vozidel v konfiguraci 6x6 a větších.

Investice vylepší i podmínky pro zaměstnance

Investice v rámci holdingu Czechoslovak Group se netýkají jenom českých firem, na projektech spojených s navýšením výrobních kapacit a vylepšením technického a technologického zázemí pracuje i slovenská větev CSG, společnost MSM Group. Ta plánuje do svých provozoven ve Snině, Dubnici nad Váhem a Novácích investovat téměř 50 milionů eur (1,2 mld. Kč). Cílem připravovaných investic je mimo rozšíření výrobních kapacit i další vylepšování podmínek pro zaměstnance podniků MSM Group. Mělo by jít například o renovace šaten, sociálních zařízení a jídelen nebo modernizaci vybavení pracovišť.

Moderní provozy a nově pořízené stroje budou energeticky úspornější a vyprodukují výrazně méně odpadu. Nutno zmínit, že MSM Group se podílí na projektu EU, který řeší vývoj nových a náhradu v současnosti používaných energetických materiálů, které obsahují rizikové prvky pro životní prostředí a lidské zdraví.

Od renovace výrobních prostor si MSM Group slibuje zefektivnění a zautomatizování výroby, díky čemuž se výroba stane bezpečnější, flexibilnější, jednodušší, produktivnější a rychlejší. To zároveň umožní zaměstnancům soustředit se víc na sofistikovanější činnosti s vyšší přidanou hodnotou. Například ve Snině plánuje skupina MSM vytvořit moderní pracoviště s robotickými rameny a moderními CNC stroji.

V podniku VOP Nováky směřovaly investice do robotizace, automatizace, nové plnicí linky a kontrolních systémů kvality produktů. Díky vysokému stupni automatizace, robotizace a technologickému zázemí patří VOP Nováky mezi nejmodernější provozy ve svém oboru v rámci Evropy. Díky investicím do modernizace výrobních kapacit a technologií očekává MSM Group další nárůst pracovních míst, za posledních 12 měsíců se společnost rozrostla o více než 400 zaměstnanců.

Autor:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Kapacita úložišť elektřiny se zvýšila, vznikají však pomalu, varuje agentura

27. dubna 2024

V loňském roce se celosvětově podařilo zdvojnásobit počet baterií sloužících k ukládání elektrické...

Dokonalost japonských knedlíčků kontroluje umělá inteligence. Pomáhá i jinde

27. dubna 2024

V zemi posedlé dokonalostí si žádný výrobce knedlíčků nemůže dovolit prodávat nehezké kusy. Na...

Vývoz českého nábytku klesá, na vině je Německo. Výrobci hledají nové trhy

27. dubna 2024

Export českého nábytku do zahraničí se v loni propadl. V porovnání s předchozím rokem se hodnota...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...