větrná elektrárna

větrná elektrárna | foto: Profimedia.cz

ČEZ nabídne dražší, „zelený“ proud

  • 38
Všechny rodiny, ale i podniky si budou moci od příštího roku vybrat a objednat od energetické firmy ČEZ zelenou elektřinu. Půjde o běžný proud, vyráběný ve všech typech elektráren, bude však o deset haléřů za kilowatthodinu dražší.

"Je to symbolická přirážka. Objednáním zelené elektřiny dává příspěvek na projekty dalšího rozvoje ekologických zdrojů, osvětu a vědu," uvedl generální ředitel ČEZ Martin Roman.

Běžná domácnost by pak zaplatila za elektřinu o 20 až 30 korun měsíčně více, než kolik platí normálně.

Od ledna přitom všem rodinám vzroste cena běžné elektřiny zhruba o deset procent.
Aby byl proud v domácnosti skutečně zelený, tedy zvolit odběr elektřiny jen ze zdrojů, které spalují biomasu nebo vyrábějí proud z větru, podle místopředsedy představenstva ČEZ Alana Svobody nejde.

"Každý, kdo se o to pokusil, se v tom nakonec zamotal," říká. "Prostě nelze zařídit, aby elektrony z alternativních zdrojů doputovaly ke konkrétnímu spotřebiteli," dodal Martin Roman.

Deset haléřů, o které bude zelená energie dražší, je podle něj symbolická cena i proto, že cena reálná by musela být dva- až třikrát vyšší, než kolik stojí elektřina teď.

ČEZ nicméně bude stejně jako energetické firmy v západní Evropě garantovat, že zelené elektřiny bude prodávat jen tolik, kolik jí skutečně vyrobí. Z obnovitelných zdrojů loni ČEZ vyrobil 1400 gigawatthodin elektřiny, což jsou necelá tři procenta jeho celkové výroby.

Pokud bude zájemců o "čistý" proud více, ČEZ už s nimi smlouvu neuzavře. Zelenou energii doposud nabízel jen distributor elektřiny v západních Čechách, bývalá Západočeská energetika, která nyní patří ČEZ.

Od poloviny roku 2002 do konce roku 2004 si zelenou elektřinu objednalo 231 domácností a 72 firem.