ČEZ si pojistil možnost získat další akcie distributora. Ilustrační foto | foto: Tomáš Ventura, iDNES.cz

ČEZ políčil na Severočeskou energetiku

  • 1
Energetický gigant ČEZ zřejmě brzy posílí v Severočeské energetice. Firma, která už vlastní majoritu, si zajistila opci na získání dalších 36,33 procenta akcií. K transakci by mělo dojít během několika měsíců. Ovládnutí více než 90 procent by jí pak umožnilo získat i zbývající akcie.

ČEZ v tiskové zprávě oznámil, že umožní společnosti Segfield Investments ze skupiny J&T, aby zhruba třetinový podíl ve firmě koupila od minoritních vlastníků. Souhlas ale ČEZ podmínil tím, že akcie v budoucnu získá, a to za předem stanovených podmínek. Blíže je ale ČEZ nespecifikoval.

Severočeskou energetiku tak opustí němečtí akcionáři - RWE,  jejíž dceřiné firmy Envia Mitteldeutsche Energie a RWE Plus vlastní 33,5 procenta akcií, a VNG - Erdgascommerz s podílem 2,7 procenta, upřesnil Reuters.

ČEZ si otevřel cestu k ovládnutí celé firmy
ČEZ už nyní ve firmě kontroluje 56,92 procenta, posílení na více než 93 procent by mu umožnilo zbavit se minoritních akcionářů a ovládnout celou firmu.

Vyvlastnění je možné od července, kdy začala platit novela obchodního zákoníku. Ta akcionářům, kteří ve firmě vlastní 90 procent akcií a více, dává možnost zbavit se malých podílníků a získat jejich akcie.

ČEZ už této možnosti využil u několika regionálních distributorů. Na začátku srpna vyvlastnila firma minoritní podílníky Východočeské energetiky. Následoval severomoravský, západočeský a středočeský distributor. - více zde

"Stejně jako v ostatních distribučních společnostech chceme realizovat své záměry (v Severočeské energetice)... a oddělit distribuci a prodej," citovala agentura Reuters mluvčího společnosti Ladislava Kříže.

,