Pivo Budvar

Pivo Budvar | foto: Budvar

Budvar prohrál v Řecku spor o značku

  • 8
Budějovický Budvar si na svůj seznam soudních pří připsal nemilou porážku. Po sedmi letech totiž v Řecku definitivně prohrál spor s Budějovickým měšťanským pivovarem o označení piva na tamějším trhu.

Pivovary se přely o označení Budweiser Bürgerbräu na etiketách. Právě pod tímto jménem Budějovický měšťanský pivovar (BMP) prodává pivo řeckým zákazníkům.

Budvar považoval užívání značky za nekalou soutěž, tvrdil, že jeho konkurent klame spotřebitele a chtěl, aby ji konkurenční pivovar přestal používat. Soud ale jeho dovolání s konečnou platností zamítl.

Podle právničky Budvaru Heleny Lejtnarové je verdikt řeckého tribunálu překvapující. Soudy v jiných zemích, například v Německu, v Rusku, v Chorvatsku, ale i v Česku, se totiž ve stejných případech klonily na stranu Budějovického Budvaru a nekalou soutěž zakázaly.

"Zatím nemáme k dispozici odůvodnění rozsudku a nevíme, proč soud neuznal naše argumenty. Z průzkumů trhu víme, že zákazníci jsou mateni a výrobky označené jako Budweiser Bürgerbräu považují za pivo z našeho pivovaru," uvedla Lejtnarová.

Pře mezi oběma českobudějovickými pivovary se odvíjejí už od roku 1991. Budvar za posledních šestnáct let uspěl ve 14 z celkem 17 soudních sporů a správních řízení.

,