Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dodavatelské řetězce se nelepší, denním chlebem firem je nepředvídatelnost

  18:04
Pandemie koronaviru, rozbití dodavatelských řetězců, válka na Ukrajině, energetická krize. Tuzemské výrobní firmy potkává řada nešťastných událostí a situace se stále nelepší, vyplývá z průzkumu Národního centra Průmyslu 4.0. Určitou naději nabízejí čeští vědci. Vyvinuli nástroj, který by firmám mohl umožnit lépe se orientovat v nepřehledném světě.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto:  František Vlček, MAFRA

„Už je to v podstatě tříletá krize, která se táhne a dává nám zabrat,“ uvedl na čtvrteční konferenci Barometr českého průmyslu prezident Sdružení automobilového průmyslu a člen představenstva Škoda Auto Martin Jahn.

Ředitelé tuzemských výrobních firem se shodují, že letošní rok je nejhorší od sametové revoluce. V příštím roce očekávají spíše stagnaci a pokles tržeb, vyplývá dále z průzkumu, kterého se zúčastnilo 213 respondentů z řad ředitelů a ředitelek podniků. Jen tři procenta z nich očekávají větší růst tržeb, než je predikovaná inflace na příští rok.

Uprostřed výrobních řetězců

Jeden ze zásadních problémů, které tuzemské firmy musí řešit, spočívá v dodavatelských řetězcích, a to už od začátku pandemie. Dodnes se globální logistiku nepodařilo zcela uzdravit. Na otázku, zdali se v tomto ohledu situace zlepšuje, odpověděla více než polovina dotázaných „spíše ne“. Polovina průmyslové výroby v tuzemsku se kvůli tomu aktuálně zpožďuje.

Velké firmy se dočkají cenového stropu, část peněz ale budou muset vracet

„Průběžná doba realizace kontraktu je za standardní situace dle složitosti od šesti do dvanácti měsíců. V současné situaci jsme na jeden a půl násobku. To už se nedá plánovat prakticky nic. Snad jen s nadsázkou úpadek. Když chybí jedna součástka, není stroj,“ komentuje to v průzkumu Jan Müller, ředitel výrobce strojů Retos Varnsdorf. Kvůli zpožďování ve výrobě přišla o zakázky více než čtvrtina oslovených firem.

Schopnost flexibilní reakce přitom není velká, české firmy mají tu zásadní nevýhodu, že se nacházejí uprostřed výrobních řetězců – jsou závislé na dovozu vstupů a zároveň samy nevyrábějí koncový výrobek, ale jen polotovary. A nejde o jediný handicap, kterým české firmy trpí.

„Česká republika, ať se jí to líbí, nebo ne, patří mezi státy s nejvyšší energetickou náročností výroby. Jsme na tom skutečně velmi špatně i z hlediska států, které jsou průmyslové. Třeba ve srovnání s Německem spotřebujeme o 50 procent více energie na výrobu jedné jednotky HDP,“ uvedl na Barometru hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Podle něj český byznys dosud stál na levné a dostupné pracovní síle, levných energiích a levných dovozech. Tyto tři pilíře se nyní otřásají v základech. „Ne všechny firmy to budou schopny přežít,“ připustil Navrátil.

Řešení se nehledá snadno

Co se týče energetické náročnosti, řešením jsou investice do úsporných opatření a do inovací. Důležitým aspektem tohoto kroku je informovanost podnikatele o spotřebě elektřiny a plynu, které jsou potřeba pro výrobu jednoho výrobku. Až do energetické krize letošního roku tuzemské firmy neměly příliš povědomí o vlastní spotřebě.

Firmy se bojí propouštění. Může ale změnit ekonomiku, míní experti

Co se týče rozbitých dodavatelských řetězců, řešení jsou o něco obtížnější, respektive často přesahují možnosti jednotlivých českých firem. Do budoucna by mělo docházet ke zkracování dodavatelských řetězců, některé výroby by se zejména z asijských zemí měly přesunout zase zpátky do Evropy, pokud chce kontinent čelit budoucím výzvám.

„Nedělám si iluzi, že by v budoucnu nedocházelo k narušení dopravy, že by nepřicházely další krize. Evropa musí být více soběstačná a jsou určité strategické komponenty, které je potřeba v Evropě vyrábět více,“ uvedl Jahn ze Škoda Auto. Zmínil, že koncern Volkswagen přemýšlí nad tím, že by v České republice postavil gigafactory na čipy a baterie. Automobilce Škoda Auto, která do koncernu spadá a která se v posledních třech letech potýkala právě mimo jiné s nedostatkem čipů, by to značně usnadnilo práci.

Spása českého autoprůmyslu naráží na odpor. Boj o továrnu na baterie vrcholí

Vědci vyvinuli „křišťálovou kouli“

Ne každý řetězec se ale dá zkrátit – některé suroviny například nikdy nepůjde vytěžit z evropské půdy a budou se muset dovážet z dalekých koutů světa. V tomto ohledu by nicméně situaci českých společností mohl výrazně zlepšit predikční nástroj, který vyvinuli vědci z institutu Global Arena Research Institute ve spolupráci s Českým institutem informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT.

„To na čem pracujeme je vlastně takový e-shop na predikce. Používáme automatizaci pro sběr nejrůznějších zdrojů dat z Eurostatu, Světové banky, různých databází, politických událostí, zohledňujeme kde byly demonstrace a volby, kde proběhla jaká interakce mezi státy,“ popisuje vedoucí oddělení inteligentních systémů CIIRC ČVUT Petr Kadera.

Energie už levné nebudou, máme tu nový normál, říkají analytici

Výsledkem by měla být webová služba. „V ní si člověk nakliká, jaké průmyslové odvětví ho zajímá a nakonfiguruje si predikční grafy, které budou zachycovat vývoj cen základních surovin, surové ropy, zemního plynu, elektřiny,“ uvedl Kadera na konferenci.

Global Arena Research Institute nyní predikční nástroj poskytuje několika firmám. Už na jaře příštího roku by nicméně mělo jít o veřejně přístupnou webovou službu, kterou bude moct použít jakákoliv společnost. Bude tak moci dlouhodoběji plánovat. Například předpovídat zpoždění v dodavatelských řetězcích nebo očekávat vyšší cenu svých vstupů.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Předat farmu potomkům má být snazší, s návrhem po letech přichází nový náměstek

27. dubna 2024

Před dvěma lety slíbil tehdejší ministr zemědělství Zdeněk Nekula, že připraví pro rodinné farmy...

Konec minikečupů i ovoce v plastu. EU chce snížit množství odpadů

27. dubna 2024

Premium Evropská unie v boji za co nejmenší množství odpadu zakáže minibalení majonéz, šamponů nebo...

Úspěšný zubař prodává „ražený český dějepis“, mince už vynesly 155 milionů

26. dubna 2024  22:04

V Praze se v pátek vydražila část celoživotní numismatické sbírky Václava Bruny. Vyšla na 6,15...

Čtyři jaderné bloky nestačí, bude třeba budovat další, říká exministr Grégr

26. dubna 2024

Premium Kromě výstavby až čtyř jaderných bloků v Dukovanech a Temelíně by už Fialova vláda měla plánovat i...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...