Poničené pendolino v želežničním depu v Bohumíně u Ostravy. (23. července 2015)

Poničené pendolino v želežničním depu v Bohumíně u Ostravy. (23. července 2015) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Pendolino ze srážky ve Studénce je opravené, na trať vyrazí ale až v květnu

  • 45
První dva vozy pendolina poškozeného při nehodě na přejezdu ve Studénce jsou již opravené. Po opravách v italském závodě společnosti Alstom by se do Česka měly dostat do konce února. Lidé se v nich ale svezou nejdříve v květnu. Celý vlak ještě před uvedením do provozu dostane nový interiér.

Při střetu rychlovlaku s kamionem naloženým ocelovými plechy z července 2014 zahynuli tři lidé. Dráhy škodu na vlaku odhadly na zhruba 211 milionů korun. Definitivní výše ale bude známá až po převzetí opraveného vozidla, uvedl mluvčí drah Radek Joklík. Dopravce by dvojici vozů měl převzít během příštího týdne a poté se po železnici přesune do Česka.

Největšími opravami prošel řídící vůz soupravy, který byl z velké části postaven znovu. Vůz dostal kompletně novou skříň, instalována byla nová veškerá kabeláž, rozvody vzduchu a celá kabina strojvedoucího včetně řídicího pultu.

Po příjezdu do Česka se tyto vozy připojí ke zbytku soupravy a společně budou přesunuty do opraven, kde získají nový design.

Změnou designu od loňského roku prochází i zbytek z celkových sedmi pendolin. Nový interiér vlakům vzniká v depu dceřiné společnosti Českých drah DPOV.

Modernizace jedné soupravy vychází na 35 milionů korun. Nová sedla, vizuální informační systém, dětské kino, a zmodernizovné WC by se na všech soupravách měla objevit do léta, dodal mluvčí.