Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Maersk Logistics

ProLogis zastavil kvůli krizi nové projekty, bude propouštět

  • 0
Druhý největší developer skladových areálů v Česku, americká společnost ProLogis, v důsledku finanční krize nechystá do budoucna žádné nové projekty. Stávající dokončí, další expanzi však ukončuje do doby, než se situace zlepší. Firma plánuje i propouštění zaměstnanců.

"Procházíme teď těžkým obdobím a musíme dělat nepopulární rozhodnutí, jejichž součástí je nyní i realizace plánu na snížení nákladů," řekl finanční ředitel ProLogis William E. Sullivan.

ProLogis oznámil, že díky redukci pracovní síly a obchodních výdajů sníží v nadcházejícím období správní náklady společnosti o 20 % až 25 %.

"Vzhledem k mezinárodní finanční krizi a jejímu dopadu na dostupnost kapitálu přijal ProLogis několik obezřetných opatření, která nám umožní udržet si silnou finanční pozici, zachovat si finanční prostředky a přední postavení na trhu a ochránit značku společnosti,“ řekl viceprezident a ředitel ProLogis pro ČR a Slovensko Jakub Pelikán.

Dodal, že tato opatření zahrnují pozastavení nových developerských projektů v blízké budoucnosti, redukci dividend a snížení správních nákladů.

V Česku nyní firma podle aktuálních údajů poradenské společnosti King Sturge vlastní přes 545 tisíc metrů čtverečních moderních skladů. Mezi ně patří například skladové areály u dálnic v okolí Prahy. Po společnosti CTP je v oblasti průmyslových nemovitostí s 19procentním podílem na trhu tuzemskou developerskou dvojkou.

ProLogis působí na 136 trzích celého světa. K 30. září vlastnila 51 milionů metrů čtverečních průmyslových ploch. Ve střední a východní Evropě přesahuje portfolio firmy tři miliony čtverečních metrů.

,