Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Pohonné hmoty dál zdražují. Benzin někde stojí téměř 39 korun

  • 239
Benzin Natural 95 za týden zdražil o 35 haléřů na celorepublikový průměr 36,89 koruny. V růstu pokračovala i nafta. Majitelé dieselů si připlácejí 16 haléřů, litr stojí průměrně 36,81 Kč. Na některých dálničních pumpách benzin stojí 38,90 koruny.

Benzin, který po půl roce překonal cenu nafty, byl v neděli nejdražší v Jihomoravském kraji (37,39 Kč/l), následovala Vysočina, Praha a Plzeňský kraj. Nejlevnější byl benzin v Jihočeském kraji (36,49 koruny), následoval Ústecký kraj.

Nafta byla jako benzin nejdražší v Jihomoravském kraji (37,27 Kč), nejlevnější diesel byl v Jihočeském kraji, kde stál litr 36,35 Kč. Vyplývá to z dat společnosti  CCS.

"Příčinou byl růst průměrných cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a velmi pozvolný návrat distribučních marží k průměrným úrovním," uvedl Jan Čermák ze společnosti Colosseum.

Barel ropy Brent aktuálně stojí okolo 125 dolarů. "Cena ropy Brent na světových trzích sice stagnovala, nicméně průměrné ceny benzínu a nafty na burze v Rotterdamu zamířily opět vzhůru. Koruna vůči dolaru mírně posílila a měla by tlumit zdražování. V následujících dnech nicméně ceny pohonných hmot budou pokračovat v růstu," dodal Čermák.