Tři týdny před začátkem olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu otevřeli na...

Tři týdny před začátkem olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu otevřeli na mezinárodním letišti Inčchon nový terminál. | foto: Profimedia.cz

Soulské letiště otevřelo nový terminál. Nejen pro olympijské fanoušky a Čechy

  • 3
Letiště Inčchon v Soulu otevřelo druhý terminál. Už za pár týdnů ho čeká zatěžkávací zkouška v podobě turistů mířících na zimní olympiádu, která se koná v jihokorejském Pchjongčchangu. Terminál 2 se stane také cílem přímých spojů Korean Air z Prahy.

Terminál 2 sice nabídne prvotřídní servis a nejmodernější technologie, ale některým cestujícím může cestu zkomplikovat, pokud si nenechají dostatečnou rezervu na přestup. Přeprava podzemní dráhou, která propojuje oba dva terminály, totiž trvá patnáct minut. 

Na „dvojku“ se přesouvají veškeré lety Korean Air včetně spojů z Prahy a zpět. Postupně se přestěhují i další členové aliance SkyTeam. Lety OK 191 Českých aerolinií budou nadále vypravovány z Terminálu 1.

„Na letiště Inčchon operují z Prahy své přímé lety dvě společnosti: Korean Air v rámci zimního letového řádu tři lety týdně a České aerolinie čtyři lety týdně,“ připomněl mluvčí Letiště Praha Roman Pacvoň.

Pětipodlažní terminál se budoval od roku 2013 a vyšel v přepočtu skoro na sto miliard korun. Dominantou stavby je hala s prosklenou střechou. Autoři se inspirovali liniemi mytologického ptáka feng-chuang, který je symbolem dlouhověkosti, síly a rovnováhy. V areálu se nachází hotel, kryté zahrady s jezírky nebo třeba tělocvična s virtuální realitou.

Díky rozšíření letiště Inčchon - nyní 24. nejrušnější na světě - odbaví místo stávajících 54 milionů přes 72 milionů cestujících za rok. Jihokorejský prezident Mun Če-in vyslovil přání, aby to do roku 2023 bylo až sto milionů.

První nápor se očekávává v průběhu zimních olympijských her, které začínají v Pchjongčchangu 9. února. Na zvýšený provoz se připravuje i letiště Jangjang, které je olympijským sportovištím nejblíže.

Letiště Inčchon získalo od otevření v roce 2001 řadu ocenění. Cestující si pochvalují mimo jiné vysokou úroveň obchodů a stravovacích či zábavních zařízení. Korejci mají po otevření druhého terminálu zálusk na titul nejlepšího letiště světa pro rok 2018. Jedním z hlavních rivalů je mezinárodní letiště v Singapuru, které před pár měsíci rovněž zprovoznilo nový terminál.