ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Konec řevu na palubě. Aerolinka chystá oddělení jen pro dospělé

  • 19
Letecká společnost Corendon Airlines chystá na své trase z nizozemského Amsterdamu na karibský ostrov Curaçao zónu pouze pro dospělé cestující. Má být za speciální příplatek a od ostatních sedadel by měla být oddělena přepážkou a závěsy. Do zóny budou mít možnost zavítat pouze cestující starší šestnácti let.

Vedení turecké aerolinky uvádí, že chystaná zóna bude ideální variantou pro byznys pasažéry, kteří potřebují pracovat v klidném prostředí. Pasáž se má nacházet v přední části letadla v řadách číslo jedna až 12 a bude do ní spadat devět nadměrných a dalších 93 běžných sedadel. Do ostrého provozu by se měla dostat už během letošního listopadu, napsala agentura Bloomberg.

Cestující v této zóně se nebudou muset obávat, že je v jejich blízkosti budou vyrušovat plačící či neposedné děti. Jednosměrná rezervace místa v části letadla pouze pro dospělé vyjde zájemce na 45 euro, což je v přepočtu zhruba 1080 korun. V případě XL sedadla to bude dokonce 100 euro, a tedy asi 2 400 korun. Aerolinka uvádí, že výhodou pro cestující bude i poloha zóny, neboť pasažéři nebudou při nástupu a odchodu procházet celým letadlem.

Senioři museli zaplatit tisíce za vytištění letenek. V pořádku, míní aerolinky

Let mezi nizozemským Amsterdamem a karibským ostrovem Curaçao obvykle trvá asi deset hodin. Dopravce Corendon Airlines na něj nasadí speciální sedadla do letounu Airbus A350-900, kde se standardně nachází celkem 432 sedadel. Speciální oddíl tak bude nově zahrnovat asi čtvrtinu celkové kapacity.

„U leteckých společností jako je Corendon může být po takovém oddíle poptávka. Běžně jsou totiž jejich lety plné rodin s dětmi,“ uvedl pro agenturu Bloomberg odborník na leteckou přepravu Brett Snyder, který je autorem oblíbeného blogu Cranky Flier.

Nebi kralují asijské aerolinky. Jaké jsou ty nejlepší, rozhodli pasažéři

Snyder ale zároveň dodal, že i cestující v nově vzniklé zóně mohou i nadále poslouchat pláč a řev ze zadní části letadla. „Bude to jako za starých časů, kdy jste seděli v poslední řadě nekuřácké sekce, ale kouři z předních sedadel jste se stejně nevyhnuli,“ doplnil své myšlenky.

Využili byste při cestování obdobně vyhrazené zóny?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 6. září 2023. Anketa je uzavřena.

Zakladatel portálu pro vyhledávání letenek Scott Keyes k tomuto kroku řekl, že příplatek aerolinky za výhodnější sedadla je nízký. I proto si myslí, že se turecké letecké společnosti podaří zájemce získat. „Nové aerolinky potřebují opravdu silný marketing, aby se jim podařilo na trhu prosadit,“ uvedl Keyes.

Letecká společnosti Corendon Airlines každopádně není první na světě, která se k podobnému kroku odhodlala. Už v roce 2012 vedení společnosti Malaysia Airlines oznámilo, že do ekonomické sekce se 70 místy na horní palubě letadel Airbus A380 nepustí nikoho, komu je méně než 12 let. Později ale od tohoto kroku aerolinka ustoupila.

Nízkonákladová letecká společnost Scoot se sídlem v Singapuru rovněž má ve svých letadel vyhrazenou speciální sekci, kam se cestující mladší dvanácti let standardně nedostanou.