Jízdenka na použití toalety z jihlavského hlavního nádraží. | foto: MF DNES

Jízdenky na nádražních WC mění podobu. Už nebudou uvádět „Z“ a „Do“

  • 42
Doklady o zaplacení toalet na nádražích na Vysočině vyvolaly na jaře salvy smíchu. Byly shodné s klasickými jízdenkami. Nové teď začnou vydávat jiné doklady. I ty si ale lidé koupí pouze u pokladního okénka, kde si musejí vystát frontu.

Cestující, které na nádraží zastihne potřeba vyhledat toaletu, musejí potupně vystát případnou frontu na přepážce. Za pětikorunový poplatek pak obdrží doklad shodný s běžnou jízdenkou a klíče od toalety, které posléze musejí vrátit.

Tato praxe už na jaře rozvířila diskuse ve Žďáru nad Sázavou. Radní města pak odmítli drahám proplatit dvacet tisíc na opravu úschovny kol.

"Nevidím do hlav radních, proč pro dotaci nehlasovali. V diskusi se ale jednalo i o záchodcích. Já sám jsem hlasoval pro přidělení dotace," uvedl tehdy místostarosta Ladislav Bárta.

Nové tiskárny, nové jízdenky

Nyní České dráhy přicházejí s novým konceptem a na nádražích instalují nové tiskárny místo starých jehličkových.

"Nové tiskárny tisknou doklady, které už neobsahují kolonku ,Z‘ a ,Do‘, aby doklad nebudil dojem jízdenky," uvedla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Ve Žďáru podle ní budou nové pokladny zavedeny začátkem října. V dalších městech v kraji by měly být nové tiskárny instalovány do poloviny měsíce.

Dosavadní postup vydávání jízdenek na WC však dráhy hájí.

"Není to věc, která by byla ojedinělá, nikdy si ale na formu dokladu za zaplacení poplatku za WC nikdo nestěžoval," dodala Šubová, podle které se dosavadní stejný postup praktikuje na více než stovce nádraží v Česku.

U větších dopravních uzlů, třeba v Brně či v Olomouci, se pak o provoz toalet starají soukromé firmy. I na hlavním nádraží v Jihlavě však dráhy vydávají jízdenky na toaletu.

Komické jízdenky na WC prý nebyly důvodem, proč se dráhy rozhodly k nákupu nových tiskáren a změně jízdenek.

"Opravy starých tiskáren byly drahé, proto se vyměňují v celé síti Českých drah. Nové tiskárny jsou méně hlučné a rychlejší, tisknou na nové formáty jízdenek," řekla Šubová.

Nechat toalety otevřené nelze

Podle ní už dříve selhalo instalování mincovníků, které se na nádražích staly terčem vandalů.

"Po zkušenostech víme, že nechat otevřené toalety nelze. Jde nám o ochranu majetku před devastací," dodala Šubová.

Dosud dráhy stejný typ lístku používaly jako prodejní doklad na cokoliv. "Ke každému prodeji na pokladně je vytištěn jediný doklad stejného vzoru. Je daňovým dokladem, že zboží či služba byla zaplacena," řekla Šubová.

"Ať už je to využití toalet nebo nákup propagačního předmětu či jízdního řádu. Administrativně i účetně je to nejsprávnější postup," tvrdí mluvčí Českých drah.