Dráhy letos zatím vydělávají. Cestuje se více po republice.

Dráhy letos zatím vydělávají. Cestuje se více po republice. | foto: Radek Cihla, MAFRA

České dráhy si v pololetí udržely mírný zisk 21 milionů korun

  • 55
České dráhy v letošním roce vydělaly 21 milionů korun. Na rozdíl od minulého roku si tak zatím udržely mírný zisk. Železniční dopravce s desítkami tisíc zaměstnanců tvrdí, že k tomu pomohly tržby z vnitrostátní přepravy, a naopak si stěžuje, že dráhy dostaly o 212 milionů méně na dotacích od krajů.

Firmě ke kladnému výsledku údajně pomohly i vnitřní úspory v podniku. Loni měly dráhy za prvních šest měsíců ztrátu 57 milionů korun.

"Příznivě se nám vyvíjejí celkové tržby, které v prvním pololetí dosáhly 14,1 miliardy korun. Velmi pozitivní je růst tržeb ve vnitrostátní přepravě, kde jsme meziročně utržili o 90 milionů víc, a to bez zdražování jízdného. Stejný trend pokračuje i v červenci," řekl generální ředitel Českých drah Petr Žaluda.

Státní České dráhy zaměstnávaly k 30. červnu letošního roku 27 058 zaměstnanců. "Jejich počet se snižuje průběžně, hlavně v oblasti administrativy a režijních činností nebo v rámci zavádění nových technologií," sdělil Petr Šťáhlavský.

fakta

České dráhy loni přepravily přes 163 milionů cestujících. Každý den vypraví zhruba 7 500 spojů.

Na dotacích od krajů dostala železnice 6 miliard korun, což je o 212 milionů méně než loni. "Tento výpadek vyrovnávají právě již zmíněné tržby především za prodej jízdních dokladů, které meziročně rostly o 2 % a dosáhly 3,1 miliardy Kč," uvedl Šťáhlavský.

Náklady Českých drah zůstávají zhruba stejné jako loni - 13,2 miliardy. Osobní náklady snížila společnost meziročně o čtvrt miliardy (4 procenta). 110 milionů korun dopravce ušetřil na elektřině, kterou nakupuje přímo, a nikoli od Správy železniční a dopravní cesty jako v minulosti.

Výdaje na opravy vlaků oproti loňsku stouply o 350 milionů korun na 919 milionů Kč.