Absolventek vysokých škol je víc než absolventů, ve vedení firem se však ženy zatím neuplatňují

Absolventek vysokých škol je víc než absolventů, ve vedení firem se však ženy zatím neuplatňují | foto: Profimedia.cz

Ženy jsou mezi manažery stále raritou

  • 6
Hledat ženu ve vedení firmy je jako pátrat po jehle v kupce sena. Zvlášť ve Zlínském kraji. Statistky hovoří jasně: I když je absolventek vysokých škol daleko víc než mužských absolventů, ženy ve firmách většinou nakonec hrají druhé housle. Manažerské dovednosti si odzkouší maximálně doma.

Platí to přitom pro všechny profesní oblasti. Výjimkou nejsou ani typicky ženské obory, jako je školství nebo farmacie.

Manažerka: Ženy jsou praktičtější
"Přitom ženy často mají praktičtější pohled na věc a jsou schopny soustředit se v jeden okamžik na více úkonů. Oplývají také sociálním cítěním, což je v top pozicích nezanedbatelná výhoda. V manažerských funkcích by se proto neměly bát realizovat," komentuje stav ve Zlínském kraji Věra Mitrengová, žena, které se do manažerské funkce probojovat podařilo.

 A ještě ke všemu ve firmě strojírenské. Stala se ředitelkou správy společnosti Tajmac-ZPS.

Kladné vlastnosti žen však zřejmě nestačí. Podle čísel Českého statistického úřadu ženy zaujímají jen kolem sedmi procent vedoucích míst ve stavebnictví, necelých osm procent manažerských funkcí v průmyslu a jen osm a půl procenta vedoucích funkcí ve výzkumu.

Podobně nízký stav žen panuje i v politice. "Bez ohledu na úroveň daných voleb v nich uspělo v minulých letech jen 24,9 procenta žen," uvádí zpráva Českého statistického úřadu. Největší převaha mužů je v obecních zastupitelstvech v kraji.

To vše navzdory skutečnosti, že se ženy podle statistik častěji a více vzdělávají. Vysoké školy opouští každým rokem s diplomem v ruce o čtyři procenta víc žen z regionu než mužů. Víc absolventek vykazují obory ekonomické, zemědělské, lékařské, společenské i umělecké.

Ženám pomůže hospodářská komora
Ve Zlíně už proto vzniklo i Asistenční centrum pro podnikatelky. Snaží se ženám zprostředkovat cestu k úspěchu, bez ohledu na vybraný obor a místo působení. Sídlí v prostorách Obchodní a hospodářské komory ve Zlíně, spolupracuje s úřady práce, magistráty jednotlivých měst i s Národním centrem pro rodinu. Veškeré služby tady ženy najdou zdarma.

"Za tři měsíce působení nás navštívilo jednadvacet klientek. Tři měly jen jednorázový dotaz, s dalšími deseti ale nyní intenzivně spolupracujeme," řekla Radka Hašková ze zlínského centra. Prozatím se ale podle ní do centra hlásí spíše zájemkyně o podnikání v oblasti služeb. Strojírenské nebo stavební firmy ženy zakládat a řídit nechtějí.

Další budoucí manažerky a ředitelky vlastních firem by mohly vzejít z programů úřadů práce. Jeden takový nedávno absolvovala i Dana Dvořáková ze Vsetína.

"Rozhodla jsem se založit a řídit firmu na nákup a prodej skla. Třiadvacet let jsem totiž v tomto oboru pracovala v obchodním oddělení sklárny v Karolince, než začala mít firma problémy," vysvětlila.

Prozatím si vyřizuje potřebné formality. Do budoucna by ale ráda firmu rozšířila, jak to jen půjde. "Zkušeností a kontaktů mám dost, proto se nebojím," uzavřela.

A co by ženám, které chtějí budovat kariéru, ať už ve své nebo v cizí firmě, poradila manažerka Věra Mitrengová? "Důležité je být sama sebou, stát nohama pevně na zemi, zachovat si chladnou hlavu, bystrý pohled a nepodléhat emotivnímu chování," říká a dodává: "Hlavně ignorujte věty typu: matka má být s dětmi doma a do smrti se starat o domácnost."