Počet Čechů je ve srovnání s Poláky či Slováky zanedbatelný. Ilustrační foto.

Počet Čechů je ve srovnání s Poláky či Slováky zanedbatelný. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Za prací vyjelo jen 31 tisíc Čechů

  • 1
Letošní rok je pro Čechy přelomový. Většina členských zemí Unie už jim dovoluje vyjet za prací, a lidé se tak zbavují pocitu občanů druhé kategorie. Zaměstnání si mohou hledat i v nečlenském Švýcarsku a Norsku. Přesto jich v zahraničí pracuje jen 31 tisíc.

"Velkou naději budeme mít ve Španělsku, Portugalsku, Finsku. Ukazuje se, že by se mohlo připojit i Nizozemsko a Island, který také uvažuje o otevření pracovního trhu. Váhá zatím Řecko. Určité uvolnění by mohlo být v Belgii, Dánsku a Francii," řekl ministr práce Zdeněk Škromach.

Jen sousední Rakousko a Německo striktně trvají na tom, že práci budou Čechům komplikovat co nejdéle to půjde, tedy do roku 2011. Výjimkou jsou některé vybrané nedostatkové profese.

Němci otevřou dveře jen tolika Čechům, kolik Němců naopak pracuje v Česku. Zatímco u západních sousedů je legálně 2010 Čechů, v Česku pracuje 1700 Němců.

Čechy práce v zahraničí příliš neláká. Podle údajů evropského pracovního portálu Eures pracuje v cizině jen 31 tisíc lidí z ČR. Nejčastěji jezdí do Británie a Irska. Ale i tak je počet Čechů zanedbatelný ve srovnání s Poláky nebo Slováky.