Bilance zahraničního obchodu zůstala i v únoru kladná.

Bilance zahraničního obchodu zůstala i v únoru kladná. | foto: Profimedia.cz

Vývoz aut udržel zahraniční obchod v plusu

  • 18
Zahraniční obchod zůstal v únoru v přebytku. Česko tak udrželo kladnou obchodní bilanci i přes vyšší růst dovozu. Ten se meziročně zvedl o 12,2 procenta, zatímco export vzrostl jen o 11,7 procenta. Celkové saldo činí 7,1 miliardy korun.

Největší podíl na kladné bilanci mají automobilky a strojírenské podniky, které dohromady vykazují přebytek rovných sedm miliard.

"Psaní komentářů k obchodní bilanci se pomalu stává nudnou prací: tak jako v minulých měsících je tahounem automobilový průmysl," říká analytik České Spořitelny David Navrátil.

Naopak pasivní bilanci má Česko v oblasti minerálních paliv, kde vývoz zaostal nad dovozem o 5,2 miliardy korun.

Kladná čísla táhne obchod se zeměmi Evropské unie - do těch české podniky spíše prodávají a bilance je kladná (26,5 miliardy korun), zatímco v ostatních zemích spíše nakupují a saldo je záporné (19,4 miliardy korun).

Podle analytika Vladimíra Pikory z Next Finance jsou únorová čísla mírným zklamáním. "Trh očekával přebytek kolem 8,5 miliardy korun," říká analytik.

"Hlavní zprávou, kterou statistika přinesla, je, že ekonomika zůstává velmi dobře rozjeta a že bude i letos tažena zahraničním obchodem," dodává Pikora.

Podle Davida Navrátila by mohla celková bilance za rok 2006 dosáhnout přebytku až 76 miliard korun.