Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Schodek rozpočtu v prvním pololetí klesl, pomohly peníze z EU

  • 14
Deficit státního rozpočtu na konci června klesl na 31,5 miliardy korun. Je to nejlepší červnový výsledek od roku 2008, uvedlo v tiskové zprávě ministerstvo financí. Výsledku pomohl hlavně růst příjmů z evropských zdrojů a vyšší výběr daně z přidané hodnoty.

Celkové příjmy státního rozpočtu dosáhly za šest měsíců 549,9 miliardy korun a celkové výdaje 581,4 miliardy. Výsledné saldo se proti květnu snížilo o osm miliard korun a ve srovnání s loňskem kleslo o 40 miliard korun.

"Výsledek za pololetí potvrzuje, že plánovaný deficit tento rok není problém splnit i přes nutnost financovat odstraňování povodňových škod," řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Na celý letošní rok je schválen rozpočet s deficitem 100 miliard.

Na meziročním růstu celkových příjmů o 45,3 miliardy Kč se nejvíce podílely příjmy z Evropské unie (o 32,9 miliardy) a inkaso daně z přidané hodnoty (o 12,1 miliardy Kč). Příjem z DPH dosáhl 104,2 miliardy Kč. Vliv na jeho zvýšení má podle ministerstva nejen zvýšení obou sazeb o procentní bod, ale také některá opatření proti daňovým únikům i zefektivnění činnosti Finanční správy ČR.

Celkové výdaje byly o 5,1 miliardy nad úrovní stejného období 2012. Největší objem peněz v rámci běžných výdajů je každoročně vynakládán na sociální dávky. Za půl roku bylo na sociálních dávkách vyčerpáno 237,9 miliardy Kč při meziročním nárůstu o 0,4 miliardy korun.