Stavba silnice. Ilustrační foto.

Stavba silnice. Ilustrační foto.

Vyvlastnění majetku na Slovensku bude snazší

  • 10
Slovenský parlament včera schválil zákon, který státu dovolí snadněji vyvlastňovat soukromé pozemky. Zákonodárci věří, že to zrychlí výstavbu silnic. Norma umožní stavět na soukromých parcelách i v případě, kdy s tím majitelé nesouhlasí. Podle kritiků je to v rozporu s ústavou.

Pokud majitel nebude ochoten půdu prodat, stát mu ji vyvlastní. Majetkové vyrovnání přitom bude stačit doložit až při kolaudaci stavby. Dálnice se dokonce bude moci zprůjezdnit ještě před ní.

Nový zákon prosadila vládní koalice a musí ho ještě podepsat prezident. Opozice ho však chce napadnout, protože je podle ní v rozporu s ústavou. "Tak flagrantní porušení vlastnického práva tu nebylo od roku 1989. Možnost, aby stát stavěl na soukromých pozemcích bez jakéhokoli omezení, je naprosto nepřijatelným zásahem do vlastnického práva," řekl poslanec Daniel Lipšic z KDH těsně po schválení zákona.

Předseda koaliční SNS Ján Slota je novým zákonem nadšený. "Je fantastický, vynikající," prohlásil. Kontroverzní zákon podpořil rovněž šéf další koaliční strany LS-HZDS Vladimír Mečiar.

Je to protiústavní, tvrdí právník
Schválený zákon považuje za špatný právník Luboš Chalupa, který se vlastnickému právu a vypořádání majetku věnuje. "Je to extrémní norma, která je v rozporu s českou i slovenskou ústavou a navíc jde proti mezinárodnímu právu," řekl iDNES.cz.

Podle něj se vlastníci pozemků v případě vyvlastnění budou moci obrátit na Evropský soudu pro lidská práva ve Štrasburku s tím, že bylo porušeno právo na pokojné užívání jejich majetku.

"Myslím si, že ani za socialismu by si zákonodárci takovýto razantní zásah do vlastnických práv nedovolili. Zákony byly tehdy formálně paradoxně ve větším souladu s ústavou než dnes. Porušoval se spíš výkon faktických práv," dodal.

Vyvlastňování chtělo zjednodušit i Česko
Obdobný zákon byl minulý měsíc na pořadu jednání Poslanecké sněmovny České republiky, kam jej předložili převážně jihočeští poslanci ODS a ČSSD. Vláda s ním však nesouhlasila, a poslanci proto jeho projednávání odložili.

Český návrh měl urychlit vyvlastňování pozemků pro stavbu silnic a dálnic tím, že by žaloba vlastníka proti vyvlastnění neměla automaticky odkladný účinek. Podle premiéra Mirka Topolánka by ale šlo o výrazný průlom do vlastnického práva, zejména zpětnou účinností zákona.

V Česku je nyní možné žádat o povolení na stavbu silnice až v okamžiku, kdy rozhodnutí soudu nabude právní moci, což znamená odklad stavby někdy až o několik let.

,