Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejsou lidé ani dřevo. Bednáři vymírají, ale zájem o jejich výrobky roste

  14:01
Poslední český bednář se vyučil v 70. letech. V současnosti se ruční výrobě dřevěných sudů a dalších nádob věnuje pouze pár soukromníků a rodinných firem. Řemeslu, jehož kořeny sahají na území Česka až do 13. století, tak hrozí, že úplně zmizí. A to i přesto, že zájem o bednářské výrobky narůstá a fungující dílny jsou zavaleny prací.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Pivovarnické bednářství je od konce loňského roku podle státu součástí našeho kulturního dědictví. Bednářské řemeslo, jehož tradice v tuzemsku sahá až do dob Přemysla Otakara II., by se tak mohlo zapsat na seznam UNESCO, kde nyní figuruje české sokolnictví, loutkářství či modrotisk.

Věnuje se mu ale už jen pár rodinných firem a soukromníků. Nejvíc bednářských produktů dnes vyrábí dílna Josefa Fryzelky z Vlachovic na Zlínsku, který patří k posledním vyučeným českým bednářům.

„Ve třídě nás bylo asi dvanáct, po nás přišly pouze dva ročníky po zhruba sedmi studentech,“ vzpomíná třiašedesátiletý Fryzelka, který se vyučil na zámku v Letovicích. Další znalosti získal od svých předků, jeho rodinná dílna loni oslavila 90. výročí založení.

Fryzelka v těchto dnech vyrábí pro slovenskou likérku obří dubové kádě o objemu 10 tisíc litrů. „Po nich přijde na řadu pár kádí na vodu a následovat budou koželužské kádě,“ popisuje s tím, že má zakázky na půl roku dopředu. Zájem o bednářské výrobky totiž v posledních letech roste. Přispívají k němu vinaři či lihovarníci, nicméně Fryzelkova firma vyrábí i vany či květináče.

Seriál vymírající řemesla

Plné ruce práce má v současnosti i čejkovické Bednářství Bařina, které se specializuje na výrobu sudů, hlavně pro vinaře. Podle majitele Eduarda Bařiny vysokému zájmu nahrává dotační program Státního zemědělského intervenčního fondu. Ten v posledních letech vinařům nabízí investiční podporu pro pořizování dřevěných sudů o objemu aspoň 600 litrů.

Pro Fryzelkovu dílnu jsou v posledních letech druhým nejdůležitějším výrobním artiklem dřevěné vany. „Zaručím vám, že teplá voda zde vydrží hodinu,“ tvrdí Fryzelka. Lidé se však musí o vanu starat a hodí se pouze do prostorů, které je možné větrat. A to koupelna v paneláku většinou není.

Ceny těchto van navíc převyšují ty keramické – Fryzelka vyrábí i velké dubové vany za více než 60 tisíc korun. Přesto odmítá, že by šlo o luxusní zboží pro vyšší vrstvu. „Berou to lidé, kteří mají vztah k přírodě a ke dřevu,“ tvrdí. Vany vyrábí celoročně a kromě soukromníků jsou odběrateli nejrůznější pivní lázně, které postupně rostou v Česku i zahraničí.

Byznys není všechno

Navzdory rostoucí poptávce se bednáři potýkají také s problémy. Jedním z nich je dostupnost materiálu, jehož kvalita je pro bednáře zásadní. „Používáme výhradně dub a akát. Dub beru z okolí, ale začínám jej dovážet i ze Slovenska. Sehnat kvalitní akát je v Česku problém, vozím ho ze Slovenska nebo Maďarska,“ popisuje Bařina.

Tuzemské zásoby dřeva v posledních letech poznamenala kůrovcová kalamita. Kvůli ní se nyní vysázejí hlavně smrky, jejichž dřevo však pro bednáře není příliš vhodné.

Klobouk na celý život. Kloboučníci nevymřeli, u českých žen mají úspěch

„Kvalitního dřeva ubývá. A dalším problémem jsou lidé, málokdo je dnes ochotný tuto práci dělat,“ popisuje Josef Fryzelka. Pro dosažení základní zručnosti v oboru je podle něj potřeba aspoň stolařské vyučení a minimálně rok praxe. Práce je navíc značně fyzicky náročná.

Nedostatek lidí a kvalitního materiálu patří mezi důvody, proč Fryzelka nikdy neuvažoval o rozšíření své firmy, byť by na to dostatek objednávek měl. „Po byznysové stránce to možná bylo špatné rozhodnutí,“ říká.

Nyní ročně vyrobí zhruba dvě stě kusů malých sudů, stovku větších a minimálně 100 van. Případná expanze by podle něj znamenala zaměřit se čistě na výrobu sudů, což nechce.

„V podstatě nevytvářím odpad, snažím se totiž zpracovat co nejvíc materiálu. Ze zbytků dřeva vznikají květináče nebo vaničky,“ vysvětluje Fryzelka. Kromě toho vyrábí repliky dřevěných nádob z minulosti a spolupracuje s muzei, divadly nebo filmaři. Dekorace vytvářel například pro třídílný televizní film Jan Hus.

Jeho firma o sedmi zaměstnancích měla loni obrat zhruba pět milionů a letos by to mělo být ještě lepší. Polovinu zisku každoročně investuje do nových strojů. „Pořídili jsme například centrální odsávání, které redukuje prašnost. Nyní máme ze Slovinska objednaný stroj na zarážení obručí na sudy a kádě,“ vysvětluje Fryzelka. Stroj za zhruba 1,2 milionu korun bude jeho největší dosavadní investice.

Bednářský masakr

Přestože bednáři využívají moderní technologie, značná část produkce vyžaduje ruční práci a nástroje staré několik staletí. Patří mezi ně ruční hoblík „amerikán“, rovné a křivé pořízy na opracovávání hotových výrobků nebo takzvaný zejkovník, nástroj, který slouží ke hloubení drážky pro dno sudu.

Nejkrizovějším obdobím byla pro Fryzelku 90. léta. „Po revoluci jsem si vzal půjčku na rekonstrukci dílny. V té době jsme 70 procent produkce vyváželi na Slovensko, najednou došlo k rozdělení země a nic pořádně nefungovalo,“ vzpomíná.

V té době řada bednářských dílen krachovala i kvůli chaosu s vracením majetků. „Do dvou let v Brně ze zhruba 150 bednářů zbylo třicet. A najednou to neměl kdo dělat,“ uvádí Fryzelka. Ještě v roce 2000 nevěřil, že jeho bednářská dílna bude fungovat, a vypomáhal si stolařstvím. Pak ale přišel obrat.

Přispěli k němu hlavně vinaři. Ti nejdřív ve snaze zvýšit produkci přecházeli na skladování v materiálech, jako je plast nebo nerez. „Jenomže pak zjistili, že nerez vínu nic nepřidá, a postupně se začali vracet k dřevěným sudům. Dřevo je totiž porézní, probíhají tam procesy, jako je mikrooxidace vína, což mu velice prospívá,“ říká Eduard Bařina.

Dřevěné sudy jsou podle bednářů důležité i pro zrání lihovin. Pobyt ve dřevě totiž výsledný produkt zjemňuje a filtruje.

Vzhledem k „rodinné“ povaze tuzemských bednářských firem závisí budoucnost řemesla především na předání další generaci. Josef Fryzelka má dva syny, kteří se řemeslu věnují. Synovi Eduarda Bařiny jsou však teprve dva roky. „Doufám, že o to bude mít zájem a že mu to neznechutím,“ dodává Bařina.

Autor:

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Němce trápí dönerflace. Cena kebabu prudce stoupla, mluví se o cenovém stropu

11. května 2024

Pro velkou část německých spotřebitelů je turecký kebab velmi oblíbenou pochutinou, na kterou...

Je krásný, drahý a luxusní. Australskému bytu snů chybí už jen majitel

11. května 2024

Pro superluxusní byt v mrakodrapu One Barangaroo v hodnotě devadesáti milionů australských dolarů...

Prazdroj obrátil Proud. Experimentální značku nalepil na ležák pro mladé

11. května 2024

V roce 2020 spustil Plzeňský Prazdroj ve svém areálu nový experimentální minipivovar Proud zaměřený...

Průvodce lže v jednom kuse. V Tokiu vymysleli túru po neexistujících místech

11. května 2024  13:55

V Asakuse, historické čtvrti Tokia, nabízejí „Uso no Cua“ neboli „Prohlídku lží“. Sestává z...

Němce trápí dönerflace. Cena kebabu prudce stoupla, mluví se o cenovém stropu

11. května 2024

Pro velkou část německých spotřebitelů je turecký kebab velmi oblíbenou pochutinou, na kterou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...