Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Klobouk na celý život. Kloboučníci nevymřeli, u českých žen mají úspěch

  10:00
Doby, kdy se ulice měst hemžily dámskými i pánskými klobouky, jsou dávno pryč. Modistka Petra Kvarčáková se přesto ve svém malém studiu na pražském Žižkově nenudí. Ruční výrobou klobouků se totiž i dnes dá vydělávat. Zvláště když se vyučíte v Anglii.
Modistka Petra Kvarčáková, která se věnuje ruční výrobě klobouků.

Modistka Petra Kvarčáková, která se věnuje ruční výrobě klobouků. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

„Je to častá představa, že klobouky nejsou rozšířené, ale já mám spoustu práce. Sice je nevidíme na každé dámě, ale zakázek je hodně. Klobouky se nosí do práce, na svatby, poptávka je,“ uvádí 34letá kloboučnice, jež se tomuto starému řemeslu vyučila v Anglii.

Do Velké Británie se vypravila po absolvování textilního designu na vysoké škole a začala se tam živit jako au-pair. K tomu si udělala kurz na výrobu šperků, a protože se v té době klobouky vracely do módy, zavítala i na kurz jejich výroby.

„A­ tam jsem se úplně zamilovala. Náš učitel byl neuvěřitelně charizmatický a ohromně nás podporoval, i když nám to třeba nešlo, byl to jiný přístup ke studentům. Ukázal nám, co se dá udělat, napařil plst, přetáhl přes formu a já jsem jenom žasla. Od té doby se kloboukům věnuji s malými přestávkami doteď,“ popisuje.

V Anglii prošla několika stážemi, ale i soukromým kurzem světoznámé modistky pro královnu matku Rose Coryové. A začala se šitím klobouků živit, i když začátky v Londýně byly těžší a musela mít další zaměstnání.

Seriál vymírající řemesla

K Anglii klobouk patří (i na slavné dostihy v Ascotu si Petra Kvarčáková šití klobouků vyzkoušela), ale v ­Česku je to podle ní mnohem snadnější. Ženy jsou tu otevřenější a nedrží si odstup jako anglické dámy. Na rozdíl od Londýna tady nepotřebuje vícero zaměstnání a­ vystačí si s klobouky.

„Začínala jsem v kavárně, kde jsme se scházely s klientkami, zkoušely různé klobouky, občas se přidala další žena, která nás viděla. Pak jsem začala vystavovat na Prague Design Week, přišly nějaké reportáže a nabalilo se to,“ popisuje.

Loni prodala zhruba dvě stě klobouků. Jejich ceny se pohybují od 1­500 korun za menší až po zhruba 4­500 korun za větší, ale záleží hlavně na materiálu a na tom, kolik času výroba zabere.

Podobně jako Petra Kvarčáková se v Česku živí ještě pár dalších modistek, ona sama se domnívá, že jich budou spíše jednotky než desítky. 

„V tuzemsku je tento trh ustálený a nezaznamenali jsme jeho nárůst, jako je to v zahraničí,“ uvádí Klára Šugárková za společnost Tonak, která je kromě klobouků a­fezů dodavatelem polotovarů pro modistky.

Krása opařené ruky

Tonak v tuzemsku navázal na tradiční řemeslo, které se v Evropě spolu s nošením klobouků rozšířilo hlavně v 15. století. „Vyrábíme plstěné srstěné a plstěné vlněné klobouky a kloboukové polotovary, plstěné i vlněné fezy, pletené čepice a pokrývky hlavy, barety,“ uvádí Šugárková. Výrobní postup je podle ní až na maličkosti stejný jako před 220 lety, kdy byla firma založena.

V ­závodě v Novém Jičíně ročně vyrobí 300 tisíc srstěných polotovarů a 100 tisíc finálních klobouků a­ fezů. Devadesát procent produkce jde do zahraničí, do zhruba padesáti zemí na celém světě.

Klasické klobouky se vyrábějí z ­plsti, což jsou opracované králičí chlupy. Ty se musí vyčistit, nabarvit a pak se nechávají s pomocí páry zplstnatět na kloboukových formách, různě se valchují, aby získaly požadovanou kvalitu. Polotovar pak buď zpracují dál v továrně, nebo se jich chopí modistky.

Polotovary, které na první pohled vypadají jako hotový klobouk, ale na hlavě by nedržely, využívá i Petra Kvarčáková. Základní tvar kloboučnice dále upravuje na míru každé zákaznici.

„Nad parou a tlakem je přetahuji přes tyto dřevěné formy,“ popisuje. Polotovar klobouku se posadí na napařovač a čeká se pár minut, až z­ něj začne stoupat pára. Jakmile je horký a měkký, modistka ho přenese na dřevěnou formu a ­rychle vytvaruje.

„Dělá se to několikrát, aby klobouk postupně ztvrdl. Nechci používat chemikálie na tvrdnutí,“ popisuje s tím, že za „měkka“ se dají dělat i různé záhyby. „Často si opařím ruku, ale v tom je ta krása,“ dodává.

Kvarčáková pyšně ukazuje, že některé dřevěné formy jsou i sto let staré. Dřevo je tak ztvrdlé a ohlazené, že zdálky připomíná spíše kámen. „První sem sehnala na eBayi a­ je z 20. let minulého století.“

Na vytvarovaný klobouk se našívají různé stuhy a ozdoby podle toho, co si přeje zákazník a modistka vymyslí. Petra Kvarčáková vše šije ručně, šicí stroj nepoužívá.

Ne každému však klobouk z králičí srsti vyhovuje. „Já to naprosto chápu. Hledala jsem srovnatelnou alternativu a zákazníci navrhovali polyester, ale s tím se prostě nedá pracovat. Na hlavě je to nefunkční, takže jsem pak stejně došla k tomu, že plst je ten nejlepší materiál,“ uvádí kloboučnice.

Králičí plst má podle ní navíc velkou výhodu v tom, že dlouho vydrží. „Sbírám staré klobouky a­ některé mám i ze 30. let. Jsou nezničitelné,“ vypráví a ukazuje jeden sto let starý, který pochází z Norska. Má sice patinu a je trochu z módy, ale jinak se na něm čas nepodepsal.

Pokud si někdo pořídí plstěný klobouk dnes a bude se o něj patřičně starat, vydrží generace. Kloboučnice proto své zákaznice učí, jak o ně pečovat a sbírat z nich prach válečkem na oblečení nebo izolepou. „Kdyby se s ním cokoli stalo, například by na něj někdo sedl, dokážu ho dát do pořádku,“ říká.

Nebát se vyčnívat

Na klobouky se kromě plsti prosazují i další materiály. Letní klobouky se dělají ze slámy, oblíbené jsou i­ ze sisalu, který se vyrábí z listů agáve sisalové a dováží se hlavně z Filipín. Mohou být i z banánových listů, ze dřeva, kůry nebo z plastu. „Fantazii se meze nekladou, ale jde o to, kdo to bude nosit,“ připomíná Kvarčáková.

Různé materiály testují i v Tonaku. „Zkoušíme různé kompenzace směsí srsti, například ze srsti jaka žijícího na Tibetské náhorní plošině. Tam jsou rodiny nomádů, jež se živí sběrem srsti, která z jaka samovolně padá nebo se mu vyčesává,“ popisuje Šugárková.

Každá modistka musí být nejen experimentátorka, ale i­ trochu psycholožka. S tím, jak se z­ klobouku stal téměř extravagantní doplněk, se na jeho nošení každá žena necítí. Doslova s ním totiž vyčnívá z ­davu.

„Já to naprosto chápu, probírám to s klientkami dost často. Pokud žena nemá dobrý den a dostatek sebevědomí, nechce vyčnívat a klobouk si nevezme,“ přitakává. I proto jednou za rok pořádá setkání se svými věrnými klientkami a všechny v klobouku vyrazí na víno nebo do galerie.

„Je to super, ženy se přestanou stydět a je to výborná příležitost, jak je naučit, aby se nebály. Začnou dostávat komplimenty, všichni si je fotí, je to nádhera,“ uzavírá.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Děláte z Benátek zábavní park, stěžují si místní. Město začalo vybírat vstupné

25. dubna 2024  8:51,  aktualizováno  9:33

Italské Benátky od čtvrtka zavedly poplatek ve výši pěti eur (asi 126 korun) pro návštěvníky, kteří...

Vláda pomůže ovocnářům. Mrazy způsobily miliardovou škodu na úrodě

25. dubna 2024  8:44,  aktualizováno  8:56

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je...

K moři vyrazí víc lidí než loni. Kvůli davům Češi hledají méně okoukaná místa

25. dubna 2024

Premium Na potravinách a jiném zboží nebo na návštěvách restaurací jsou Češi ochotní šetřit, ale na...

Peníze jsou v IT nebo farmacii. V účetnictví moc nevyděláte, ukázal průzkum

25. dubna 2024

Zaměstnanci sektoru IT i mají v poslední době i kvůli umělé inteligenci hledání práce těžší. Když...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...