Vláda zmrazila regulované nájmy

  • 339
Vláda oddaluje boj nájemníků s majiteli domů. Na mimořádném večerním zasedání rozhodla zmrazit na tři měsíce ceny nájemného. Regulované nájemné se po čtvrt roku od zveřejnění nařízení nesmí zvyšovat. Vláda chce překlenout právní vakuum, které vzniklo po zrušení cenového výměru ministerstva financí Ústavním soudem. Nový zákon o nájemném se čeká až v půli příštího roku.

Premiér Špidla jednání na dvě hodiny přerušil, aby se sešel s předsedy koaličních stran Cyrilem Svobodou a Ivanem Pilipem. Návrh zmrazit nájmy se zřejmě nelíbil ministrovi pro místní rozvoj Pavlu Němcovi, který prosazuje postupné přibližování regulovaných a tržních cen.

Na řešení přijatelném pro všechny se sice lídři vládních stran neshodli, ale kabinet s převahou sociálních demokratů moratorium nakonec schválil. „Koaliční krize nehrozí,“ ujistil po jednání Špidla.

Pilip uvedl, že unionisté nepovažují zvolené řešení za správné. „Nedohodli jsme se, ale neznamená to krizi,“ řekl novinářům.

Kabinet se rozhodl reagovat na situaci, kdy se na ministerstvo financí i ombudsmana obrací stále více lidí v obavách, že nevyhoví-li požadavkům ze strany majitelů domů, přijdou o střechu na hlavou.

Někteří majitelé zvedli ceny poté, co Ústavní soud zrušil vyhlášku ministerstva financí o cenové regulaci. Občanské sdružení majitelů domů svým členům doporučilo, aby jednostranně zvýšili nájmy na tržní hranici. Podrobnosti ZDE.

Pronajímatelé svůj postoj opírají o verdikt Ústavního soudu, který zrušil cenový výměr upravující výši nájmů. Podle jeho verdiktu nesmí náklady na regulaci a státní politiku bydlení nést soukromé osoby, tedy majitelé nemovitostí. Podrobnosti ZDE.

, ,