Veterináři loni podle údajů poskytnutých iDnes.cz provedli v tržnici SAPA čtyři plánované kontroly registrovaných závodů a tři neplánované kontroly za účasti policie, dále pak šest kontrol přepravy potravin živočišného původu. „Po čtyřech závadách pak odhalili jak u přepravy, tak ve výrobních závodech,“ popsal mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.
„Šlo o přepravu či uložení živočišných potravin neznámého původu, také se smyslovými změnami, dále o zjištění neschváleného skladu, produkty po datu použitelnosti, produkty vyrobené v neregistrovaném zařízení či porušení chladírenského řetězce,“ uvedl Vorlíček důvody nejčastějších pochybení.
Ani letos ale veterináři s kontrolami nepřestali a do tržnice vyrazili znovu. Kromě potravin bez dokumentace přišli veterináři z pražské stanice nově i na týrání ryb. „Byly namačkány na sobě a nemohly se pohybovat. Některé ležely nehybně na boku. Veterinární inspektoři prodejci nařídili okamžité přemístění ryb do větších nádob, zajištění vyššího okysličení vody a usmrcení několika kusů ryb v nejhorším stavu, aby nepokračovalo jejich utrpení,“ popsal mluvčí.
Veterináři zabavili přes tunu masa na kebaby, hrozí až 50milionová pokuta |
Legislativa sice za zjištěná pochybení může uložit pokutu až do 50 milionů Kč, v naprosté většině se ale sankce ukládají o několik řádů nižší. „Ve věci týrání ryb bude případ předán místně příslušnému městskému úřadu, v jehož pravomoci je vedení přestupkového řízení,“ uzavřel mluvčí.
Tržnice SAPA je problematická již dlouhodobě. Například předloni v listopadu veterináři odhalili spolu s celníky v jihočeském Suchdole nad Lužnicí dodávku, ve které přepravoval cizinec v nevhodných podmínkách zhruba 200 kilogramů potravin právě z této tržnice. Řidič neměl k potravinám žádné doklady o jejich původu. Předloni v létě pak nechali zlikvidovat v tržnici přes 1 300 křepelčích vajec a více než 100 kg masa neznámého původu.
Předloni pak také veterinární správa varovala před nebezpečnou bakterií, kterou mohly obsahovat zmražené krevety prodávané rovněž v pražské SAPĚ. ČR tehdy dostala před potravinami varování prostřednictvím systému rychlého varování ze Slovenska, kde se také tato potravina prodávala. Bakterie mohla způsobovat zvracení a vodnatý průjem. Na českém trhu se těchto krevet mělo prodat půl tuny.