Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vesnická prodejna, trvalý adept na dotaci. Ročně jich zavře zhruba pět set

  1:00
Prodávat jídlo ve vesnici, kde bydlí nějaké čtyři stovky obyvatel, je byznys pro sebevraha. Pokud jde všechno dobře, člověk má šanci si vydělat kolem deseti tisíc hrubého. A ještě od sousedů poslouchá, že v­ osm kilometrů vzdáleném řetězci mají všechno levnější. Do řešení situace by se nyní měl zapojit stát, dotace z kraje totiž nestačí.

Nový Kostel, Vesnice roku Karlovarského kraje. Obecní prodejna. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Vesnických prodejen potravin ubývá. Na tuto skutečnost již několik let poukazuje Asociace českého tradičního obchodu, jež sdružuje právě malé prodejny – respektive jejich největší sítě, jako jsou Coop, CBA, Eso market či Enapo – a řešení spatřuje v dotacích.

Pro rohlíky kilometry daleko. Prodejnám na venkově hrozí zavření

Pokud by se dotovaly všechny prodejny ve vesnicích do tisíce obyvatel, státní pokladnu by to vyšlo zhruba na 700 milionů korun. Tisíc obyvatel v obci je přitom hranice, nad níž jsou prodejny většinou ziskové.

Několik ministerstev vytvořilo společný tým, který má do podzimu navrhnout možná řešení. „Tým vznikl na základě mého jednání s ­premiérem Andrejem Babišem před zhruba jedním měsícem, kde se mne premiér ptal na důvody, proč se ročně zavírá zhruba pět set maloobchodních prodejen, zejména na venkově,“ uvádí Zdeněk Juračka, prezident Asociace českého tradičního obchodu.

„Ambicí pracovní skupiny je do podzimu 2019 připravit materiál na řešení problémů českého nezávislého maloobchodu,“ potvrzuje Veronika Vároši, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj.

Obchody na českém venkově

Důvodů ztrátovosti prodejen je podle Juračky a jeho kolegů několik. Hlavními je rostoucí minimální mzda, která zvyšuje náklady prodejen, neregulovaná expanze zahraničních obchodních řetězců či stále rostoucí administrativa.

Zalidněné obce na severu

Největší sítí malých prodejen je Svaz českých a moravských spotřebních družstev, který zastřešuje zhruba 2­700 prodejen převážně v malých vesnicích. Z toho je tisíc prodejen ztrátových.

Vzpomínky na JZD nám škodí, mladé družstva nelákají, říká šéf COOP

„Hlavním důvodem je rapidní růst mezd v posledních dvou letech, nedostatek pracovních sil na trhu práce a klesající či stagnující počet obyvatel na venkově. Proto se dostávají do ztráty i prodejny, které dříve ve ztrátě nebyly a bylo je možné provozovat, i když negenerovaly zisk,“ uvádí Lukáš Němčík, šéf marketingu Skupiny Coop. Jde prý o značné náklady, což není dlouhodobě udržitelné.

„Vždy se říkalo, že správná obec má být vybavena kostelem, hospodou a obchodem. Kněží je málo, hospody mnohdy zavřely a prodejny jsou tak často posledním místem, jak se mohou místní potkat,“ obhajuje Němčík státní podporu prodejen.

Pokud by se podle propočtů Coopu podporovaly jen nejohroženější obce do pěti set obyvatel, kterých je v zemi 2 991, zaplatil by stát 594­ milionů ročně. Otázkou ovšem je, jak by měla taková podpora vypadat a kdo by na ni dosáhl.

Zatímco Juračka nechce o možnostech spekulovat, Coop navrhuje, aby stát podpořil krajské dotační programy na obchodní obslužnost venkova. Ty už v některých krajích a obcích fungují a peníze k malým prodejnám jdou. Situace je však jiná kraj od kraje.

Další možností jsou dotace vypsané například ministerstvem pro místní rozvoj na podporu obchodní obslužnosti či ministerstvem průmyslu a obchodu. „Základní podmínkou pro podání žádosti je, že v katastru žadatele soukromý subjekt neprovozuje činnost stejného charakteru. Žadatelem může být obec do tisíce obyvatel nebo dobrovolný svazek obcí,“ uvádí Veronika Vároši. Na podporu malých obcí do tří tisíc obyvatel v rámci Programu regionálního rozvoje je podle ní v ­roce 2019 vyčleněno přes 900 milionů korun.

Už nejen pro seniory a matky. Regionální potraviny CBA omlazují vzhled

Situace je ale různorodá. V některých krajích mají vypsané dotace, někde to nepovažují za potřebné. Do první skupiny patří třeba Pardubický kraj nebo Vysočina, do druhé Moravskoslezský či Ústecký kraj.

Na Vysočině mohou obce od roku 2017 získat až 50 tisíc ročně na provoz své prodejny. „Letos bude podpořeno bezmála 250 prodejen, některé opakovaně,“ uvádí za kraj Luděk Hrůza z oddělení strategického plánování. Kromě limitu počtu obyvatel se dívají kvůli vyšší poptávce i na kritéria, jako je podíl obyvatel starších 65 let či vzdálenost nejbližší další prodejny.

Na severu se naopak obce musí spolehnout samy na sebe či na státní dotace. „V roce 2017 probíhalo mapování těchto potřeb a ukázalo se, že v našem kraji to není tak palčivý problém, proto zatím žádná systémová podpora nebyla zavedena,“ uvádí mluvčí Moravskoslezského kraje s tím, že jejich obce mají specifickou strukturu a většinou jsou poměrně hodně zalidněné.

Nikdo neví, kolik jich je

„Není účelem vzít nějaké peníze a dát je obchodům bez rozmyslu,“ uvádí David Hluštík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu. Prioritu vidí v obcích do 700 obyvatel, kde je podle něj z dostupných analýz nejvíce vidět, že tam ekonomika nefunguje.

Proti není ani Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který zastupuje nejenom některé menší sítě, ale i velké zahraniční řetězce. „Určitě je dobře hledat cesty, jak na vesnicích zachovat prodejny s potravinami. Základní pomoc by měla přijít od státu, ale měli bychom hledat kreativní cesty,“ říká. Myslí tím třeba zapojení do programu Česká pošta Partner nebo využití často volných skladovacích prostor v prodejnách například na komunitní centrum.

Za problematické Prouza považuje to, že stát ani neví, kolik prodejen v Česku existuje. „Poslední oficiální data jsou z roku 1999, takže ani nelze vyhodnotit, kolik podpory je vůbec potřeba. Na místě řady zavřených malých prodejen se totiž obratem objeví zástupce neformálního vietnamského řetězce, který má nižší náklady, a je proto konkurenceschopnější,“ poukazuje

Otázkou je, zda by na podporu mohly dosáhnout vietnamské večerky, které často na vesnicích obsazují uvolněné prostory, a jak by se to líbilo zastáncům tradičního maloobchodu. Druhá věc je efektivita. „Když někde nefunguje byznys model Jednoty či Coopu, neznamená to, že nemůže fungovat jiný,“ poukazuje jeden z obchodníků.

Především ale není vůbec jasné, zda současná aktivita úředníků přinese nějaký výsledek. Podobný „záchranný“ tým totiž vznikl už před dvěma lety.

Francouzští pekaři upekli rekordní bagetu, snědli ji bezdomovci

  • Nejčtenější

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tušení smrti žene ruské miliardáře do vlasti. Řeší dědictví, bojí se znárodnění

10. května 2024

Premium Stárnoucí ruští miliardáři řeší zásadní problém: jak převést obří majetek na své dědice....

KOMENTÁŘ: Nad švarcsystémem už se smráká. Ale je to opravdu dobře?

8. května 2024

Premium Kontroloři dostali od letošního ledna do ruky nový nástroj k potírání nelegální práce. Je ale...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola, fidorky, polévka z pytlíku. České potraviny nabízí Amazon i za tisíce korun

7. května 2024

Na americkém internetovém obchodu Amazonu prodává ostravská firma výhradně české výrobky. V nabídce...

Zákoník práce se podle firem musí změnit. Upravily by výpovědi i zkušební lhůtu

14. května 2024

Premium Současná podoba zákoníku práce je z hlediska možnosti propouštění i přijímání zaměstnanců...

Zlato je na rekordu, investice má ale smysl pořád, říká expert z České mincovny

14. května 2024

Cena zlata za poslední tři měsíce vyrostla skoro o sedmnáct procent. Řada střadatelů a investorů...

Plynu v Evropě vládne Equinor. Jednu závislost jsme vyměnili za jinou, sílí hlasy

13. května 2024

Klíčovým dodavatelem plynu pro evropské odběratele se stala norská společnost Equinor, v pozici...

Nizozemští pronajímatelé zvyšovali nájmy neoprávněně, miliardy nejspíš vrátí

13. května 2024

Pronajímatelé nemovitostí v Nizozemsku možná budou muset vrátit nájemníkům celkem až 6,4 miliardy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...

Silničářští popletové pobavili Mohelnici. Zpackaný nápis zaujal každého

Zpackaná dopravní značka pobavila Mohelničany. Silničáři při stříkání nápisu na asfalt otočili šablonu a vytvořili...

NASA ukázala, co byste viděli před možná nejbolestivější smrtí ve vesmíru

Superpočítače lze využít ke zpracování zajímavých úloh. Vedle hledání nových molekul pro léky, předpovídání složitých...