Večeřová se nyní chce věnovat uklidnění situace na trhu ohledně vyhrocené atmosféry s cenami potravin. „Vláda musí změnit negativní komunikaci o českých potravinách a proti českým zpracovatelům,“ uvádí staronová šéfka komory.
Podle ní jsou stále viníkem drahých potravin vysoké náklady na energie, obaly, odpady nebo zaměstnance. Výši cen pak podle ní ovlivňují i slevové akce, v Polsku se v nich prodá 36 procent potravin, v Německu 25 procent, v ČR pak přes 65 procent.
Výrobci nemají prostor pro zlevňování potravin, tvrdí prezidentka jejich komory |
„Chceme více reagovat na evropská témata související s udržitelným potravinovým systémem, proteinovým plánem, denominacemi, taxonomií apod.,“ dodala Večeřová. Podrobnosti chce sdělit novinářům na tiskové konferenci, která se bude konat ve čtvrtek.
V devadesátých letech byla Dana Večeřová vědecko-výzkumnou pracovnicí ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Praze. Následně nastoupila jako zástupce šéfredaktora do společnosti Strategie, která vydávala mimo jiné časopisy Náš chov nebo Krmivářství. Na začátku tisíciletí přešla na ministerstvo zemědělství, působila pak také jako mluvčí Potravinářské komory ČR nebo Agrární komory ČR. Prezidentkou Potravinářské komory ČR se stala v prosinci roku 2019.