Minimálně do úterý budou německé vlaky jezdit.

Minimálně do úterý budou německé vlaky jezdit. | foto: iDNES.cz

V Německu je po stávce, do úterý bude klid

  • 1
Třicetihodinová stávka, v níž se němečtí strojvůdci pokoušejí vymoci si vyšší platy, v osm ráno skončila. Ani nyní ale není jasno, jak dlouho bude německá železnice fungovat bez problémů.

Odborový svaz německých strojvůdců (GDL) dal drahám (Deutsche Bahn) do pondělka do tří hodin čas na předložení nové samostatné tarifní smlouvy, o niž už několik měsíců usiluje. Poté rozhodne o dalším postupu.

Podle společnosti Deutsche Bahn provozující německé železnice vypadlo během čtvrté stávky za poslední měsíc ve čtvrtek a dnes celkem 18 tisíc, tedy polovina, regionálních a lokálních vlakových spojů.

Stávky se podle Deutsche Bahn zúčastnilo zhruba 2500 strojvůdců, z toho přibližně polovina na východě Německa, kde je v odborovém svazu GDL údajně sdruženo na 90 procent všech řidičů lokomotiv. Přímo protest na železnici postihl odhadem 2,7 milionu lidí dojíždějících do práce za normálních okolností vlaky.

Místopředseda GDL Claus Weselsky dnes stávku vyhodnotil jako úspěšnou a mluvčí odborového svazu Gerda Seibertová sdělila, že "do pondělí včetně" odbory neplánují žádné další stávky.

,