V Kunraticích nabízí vína ze země obřích lahví

Šest, devět, dvanáct, ale i čtyriadvacet či šestatřicet litrů mají lahve, z nichž se pije víno při rodinných oslavách v Jihoafrické republice. Jednu takovou obří otevřeli při křtinách své dcery i manželé Tomiškovi, kteří do své vinotéky dovážejí vína z jižní Afriky.

"Taková lahev se ale musí otevřít dost dlouho dopředu, aby se víno mohlo takzvaně rozdýchat," upozorňuje na záludnosti těchto nádob Pavel Tomiška.

Většina kvalitních červených vín z jižní Afriky je hodně hutná a přímo vybízí konzumovat je k pořádným steakům. Obsahují velice často přes čtrnáct a nezřídka i patnáct procent alkoholu.

"Je to kvůli klimatu a díky tomu se i vína přirozeně konzervují," vysvětluje Pavel Tomiška. Proto do svých produktů tamější vinaři nemusí přidávat oxid siřičitý ani jiné chemikálie, a také proto by po jejich pití, přes zmíněný značný obsah alkoholu, neměla bolet hlava. Nyní si zákazníci tato vína mohou přijít osobně vybrat do nově otevřené vinotéky v Praze-Kunraticích.

Firma manželů Tomiškových zastupuje v Čechách několik velice kvalitních jihoafrických vinařství. "Všechna dovážená vína jezdíme pravidelně v únoru přechutnávat a dbáme na to, aby byla rozmanitá. Pokud zařadíme do nabídky nějaké nové víno, chceme aby bylo nejen kvalitní, ale i něčím odlišné od těch ostatních," vysvětluje filozofii svého podnikání Pavel Tomiška.

V jejich vinotéce ovšem už nyní můžete koupit i moravská vína, dokonce i sudová. "V Kunraticích by nám to lidé neodpustili, že neprodávám vína i pro každodenní pití," říká. Postupně v jejich vinotéce přibudou další police s víny jak evropskými tak i dalších zemí tak zvaného Nového světa.