ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Skiareál Špindlerův Mlýn

Nedomyšlené, diskriminace. Lyžařská centra hrozí po nouzovém stavu žalobou

  • 4
Předžalobní výzvu novému ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergerovi zaslaly Unie horských povolání a Asociace lanové dopravy. Organizacím vadí protiepidemické opatření ministerstva k omezení aktivit, které bude účinné od pondělí. Pokládají ho za nesprávné, nedomyšlené a nepřiměřené a také za diskriminační pro provozovatele lyžařských středisek.

Výzva míří proti mimořádnému opatření přijatému 6. dubna, které v návaznosti na končící nouzový stav od pondělí s výjimkami omezí či zakáže obchody a služby. 

„Opatřením byly povoleny některé činnosti a služby, na nichž byla zřejmě tzv. politická shoda, kdežto jiné činnosti a služby, byť zjevně bezpečné, byly omezeny či zakázány,“ zkritizovala UHP.

Dětské sportování se nerozjede, ministr zdravotnictví omezil setkávání

Unie sdružuje horské vůdce, průvodce a záchranáře, instruktory lyžování a snowboardingu, dále lyžařské školy či provozovatele vleků a lanovek.

„Unie horských povolání (UHP) nijak nezlehčuje ani nepopírá vážnost epidemické situace v České republice a potřebu ochrany veřejného zdraví před následky epidemie koronaviru, kterou považuje nepochybně za legitimní cíl, nicméně má zásadní výhrady proti znění opatření s přímým dopadem na celé segmenty podnikatelů a obyvatel, které nejsou i ve srovnání s omezeními jiných sektorů - například průmysl či veřejná správa - přiměřené a rovné,“ stojí ve výzvě.

Unie argumentuje tím, že ministerstvo nemá podle pandemického zákona kompetenci vydávat obdobné plošné zákazy – může omezovat, nikoliv zakazovat. Zákon o ochraně veřejného zdraví pak sice umožňuje „omezit či zakázat“ určité činnosti, ovšem jen lidem „podezřelým z nákazy“, upozornila.

Bezpečný provoz lanovek i vleků

UHP uvedla, že je opatření připravena napadnout i soudně. Raději by však s Arenbergerem jednala, takže mu nabídla schůzku. Tvrdí, že má řešení, která umožní bezpečný provoz vleků a lanovek. „Jelikož opatření bylo formulováno a vydáno ještě vaším předchůdcem ve funkci docentem (Janem) Blatným, věříme v konstruktivní a adekvátní přístup z vaší strany, který povede k oboustranně přijatelnému řešení,“ napsala ministrovi.

Arenberger v pátek zmínil, že ministerstvo obdrželo předžalobní výzvu i od České komory fitness.

,