Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Tržby obchodníků se po červencovém oslabení v srpnu zvedly o 2,8 procenta

  • 4
Maloobchodní tržby se po červencovém poklesu o procento vydaly vzhůru. Meziročně posílily o 2,8 procenta, uvedl ČSÚ. Pomohly jim hlavně vyšší tržby z prodeje aut a jejich častějších oprav a vyšší prodeje nepotravinářského zboží. V dalších měsících se však obchodníci lepších výdělků patrně nedočkají. Lidé se kvůli škrtům utrácet nechystají.

Prodej aut přispěl k růstu srpnových tržeb třemi procentními body a prodej nepotravinářského zboží 0,9 procentního bodu, uvedli statistici. Celkovému růstu pak podle nich pomohlo také to, že letošní srpen měl o jeden pracovní den víc než v roce 2009.

Podle ekonomů se obchodníkům dařilo ve srovnání s červencem lépe také proto, že bylo díky sezónním pracím zaměstnáno více lidí, kteří tak měli více peněz na utrácení, než kdyby byli na podpoře.

Lidé se do velkých nákupů vrhat nebudou

"Relativně dobré výsledky maloobchodu ale považujeme za dočasné. Důvěra českých spotřebitelů opět klesá, situace na trhu práce se bude s omezováním mzdových výdajů ve veřejném sektoru a útlumem oživení světové ekonomiky rychle zhoršovat, a maloobchod tak opět čekají těžké časy," říká hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

Podle něj v příštím roce maloobchodní prodeje klesnou meziročně o tři procenta, a to hlavně kvůli rostoucímu počtu nezaměstnaných a jen velmi pomalému růstu mezd, které po odečtení vlivu inflace dokonce klesnou o 0,7 procenta, dodává Mertlík.