Tisíce Němců neplatí za plyn, zdá se jim drahý

  • 20
Tisíce Němců odmítlo zaplatit účty za zemní plyn. Protestují tak proti zdražení poslední doby, kdy se ceny v Německu zvedly o víc než deset procent. Podle odhadů německého sdružení spotřebitelů je v celém Německu přes 50 tisíc zákazníků, kteří odmítli zaplatit, uvedl list Welt.

Podle deníku Welt je jen v severním Německu dalších asi deset tisíc spotřebitelů, kteří jsou připraveni neplatit. Ti už také odeslali plynárnám dopis, ve kterém své rozhodnutí oznámili, uvedla ČTK.

Podobně je tomu i v dalších spolkových státech.

"Je to politický signál, že spotřebitelé nejsou ochotni klidně sedět a jen tak všechno přijmout," řekl mluvčí berlínského celoněmeckého sdružení spotřebitelů Carel Mohn.
 
Plynárenské společnosti zdůvodňují růst cen rekordními cenami ropy. Dlouhodobé kontrakty na dodávky plynu do Německa jsou navázány asi s půlročním zpožděním na ceny ropy.

Ty sice v posledních týdnech z maxim klesaly, na plynu se to však zatím kvůli tomuto zpoždění neprojeví, říkají plynárny.
 
Spolkový kartelový úřad nyní studuje zvyšování cen u  několika distributorů. Oficiální údaje o dovozních cenách ukazují, že ceny plynu při vstupu do Německa od dubna do srpna meziměsíčně rostly. Byly nicméně nižší než v roce 2003, protože proti zdražování působilo zvyšování  kurzu eura k dolaru.

Plynárenská asociace BGW, zastupující asi 600 plynárenských firem, uvedla, že navázání plynu na ceny ropy je součástí dohod, které spotřebitelé přijali, a že tyto dohody fungují i v opačném směru, kdy ceny ropy klesnou. Výzvy k bojkotům jsou podle BGW nezodpovědné.

,