ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Telekomunikační firmy řeší zrychlující inflaci i dotace

  • 1
Špičky českého telekomunikačního byznysu trápí kombinace zrychlující inflace a stagnujících koncových cen. Na konferenci v Olomouci proto zástupci ICT průmyslu řešili, jak ke zvyšování cen přistoupit.

Telekomunikační sektor je podle zástupců firem jediný, jehož ceny reálně vůbec nerostou, operátoři tak zatím nesou rostoucí náklady sami na svých bedrech. Rostoucí ceny vstupů, a to podstatně rychlejším tempem než spotřebitelská inflace, jsou podle nich hrozbou pro poskytovatele a považují tedy za legitimní zvyšovat ceny.

„Inflační očekávání v populaci jsou nejvyšší minimálně za posledních 20 let,“ upozornil Petr Musil, ekonom z Vysoké škola polytechnické v Jihlavě. Podle hlavního ekonoma Natland Group Petra Bartoně je však nezbytné zvýšení cen zákazníkům správně komunikovat a spojit jej se zlepšením kvality služby.

Operátoři řešili i evropskou směrnici NIS2, která mění pravidla, podle nichž stát reguluje kybernetickou bezpečnost a obsáhne daleko větší množství sektorů tuzemské ekonomiky, včetně i těch nejmenších poskytovatelů. Ti v Česku představují významnou část trhu. Budou mít povinnosti zavést analýzu rizik zabezpečení svých sítí, připravit se na širší reportování jakýchkoli kybernetických incidentů a například daleko více kontrolovat své dodavatele technologií, do čehož jim nově bude chtít významně mluvit i stát.

Prezident Výboru nezávislého ICT průmyslu Jakub Rejzek ocenil přijetí implementační novely zákona o elektronických komunikacích, která usnadnila výstavbu, například ustanovením univerzálních věcných břemen ve státních pozemcích či ukládáním kabelových chrániček vedle silnic.

Operátoři naopak kritizovali množství byrokratických nároků, které na ne dopadají.

Na konferenci se probírala i připravovaná regulace velkoobchodního mobilního trhu, kterou obhajoval člen Rady ČTÚ Josef Chomyn. Zatímco menší operátoři ji vítají, ti velcí kritizují především krátkou dobu na konzultaci, využití externích konzultantů a „outsourcing“ práce úřadu. Představeny byly i nové a plánované dotační programy na podporu budování vysokorychlostního internetu.