Svaz průmyslu a dopravy vyzval vládu k rychlému přijetí eura.

Svaz průmyslu a dopravy vyzval vládu k rychlému přijetí eura. | foto: Profimedia.cz

Svaz průmyslu vyzval vládu, aby rychle řešila finanční krizi

  • 40
Svaz průmyslu a dopravy vyzval vládu, aby rychle a účinně reagovala na současnou finanční krizi. Kabinet by měl podle organizace domácích průmyslových a dopravních firem určit termín pro nejrychlejší přijetí eura, odmítnout energeticko-klimatický balíček a výrazněji pomoci malým a středním podnikům.

"Tuzemské hospodářství se po období vysokého ekonomického růstu ocitá v obtížné situaci ovlivněné i probíhající celosvětovou finanční krizí. Tempo ekonomického růstu nyní zpomaluje a exportéři se potýkají se slabší poptávkou," stojí ve zprávě Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Požadavky svazu souvisí s prudkým posilováním české měny v posledním týdnu, kdy euro zlevnilo o 2 koruny. - více čtěte zde

Průmyslníci chtějí snadnější půjčky
Průmyslníky a dopravce poškozují i vyšší vstupní ceny energií a materiálu. "Je zřejmé, že se nevyhneme negativním dopadům na hospodaření podniků, zaměstnanost a tím i životní úroveň občanů," uvádí svaz, který vyzval českou vládu, aby na současný ekonomický útlum rychle reagovala.

"Požadujeme zefektivnění státní podpory zajišťující přístup malých a středních podniků k bankovním úvěrům prostřednictvím ČMZRB a ČEB," píše se ve výzvě. Kromě toho členové svazu požadují co nejrychlejší přijetí eura, které by podnikatele ochránilo před velkými výkyvy kurzu. Kromě toho vládu svaz vyzval k odmítnutí energeticko-klimatického balíčku.

"Přijetí by mělo pro tuzemské podniky výrazně negativní důsledky. Problém představuje celá ekologická legislativa vytvářející neodůvodněné náklady velmi často bez odpovídajících výsledků," míní svaz.