Svaz průmyslu: Nejpozději po Velikonocích musí pracovníci přes hranice

  • 199
Pokud se má ekonomika začít opět vzmáhat, je nutné nejpozději po Velikonocích uvolnit alespoň částečně hranice pro pohyb vybraných pracovníků, vzkázal vládě viceprezident Svazu průmyslu Jan Rafaj.

„Nejsme jako v Německu, které oznámilo, že přiveze sedmdesát tisíc zahraničních pracovníků do zemědělství, o to nežádáme. Ale je potřeba uvolnit pohyb přes hranice oběma směry pro vysoce kvalifikovanou pracovní sílu, aby odborníci mohli cestovat oběma směry,“ řekl Rafaj. „My jako zaměstnavatelé jsme připraveni na přísná opatření karantény a testování,“ dodal.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu Radka Špicara si firmy uvědomují, že zachránit se musí samy. Po vládě žádá tři věci.

„Jednak musí reagovat rychle, to se celkem děje a děkujeme. Za druhé musí reagovat robustně, nesmí se stát, že třeba v programu COVID II dojdou peníze. Peníze na to být musí, tady není čas na šetření. A za třetí, vláda musí odhadnout termín, kdy začne léčbu ukončovat a ulevovat ekonomice a nechá ji rehabilitovat. Jinak by ekonomika mohla kvůli proleženinám na lůžku zemřít.“

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák od vlády žádá, aby nejpozději do Velikonoc předložila jasný harmonogram uvolňování restrikcí. „Musí před Velikonocemi říct, co se bude dít po nich. Co se bude otevírat, za jakých podmínek a kdy, jaká budou hygienická opatření. Očekávám, že vše bude v detailu a profesionálně provedeno,“ řekl.

Podle Rafaje by kabinet také neměl platby postiženým podnikatelům, jako třeba nájemné, jen odkládat, ale i na ně přímo přispívat. „V krizi je potřeba do ekonomiky nasypat zpátky hotovost. Jsou tu malé provozovny, kterým vypadly příjmy a musí hradit fixní náklady. To nevyřešíme odkladem, ale na část musí dostat dotace – na nájmy, energie. V pohostinství se totiž víc piv nevypije, víc obědů nesní. Tady bude výpadek a potřebujeme rychle pomoci,“ sdělil.

Špicar také upozornil na finanční krizi z let 2008–9, kdy podle něj velké české průmyslové podniky projevily společenskou odpovědnost a i v čase klesající poptávky, tržeb a zisků držely zaměstnanost. „Udržovaly zaměstnance zčásti i z pragmatických důvodů, věděly, že až krize odezní, budou těžko na vyčerpaném trhu práce získávat kvalifikované zaměstnance. Vidíme to v průmyslu i teď, ale není možné to praktikovat do nekonečna. Proto je tak důležité protáhnout kurzarbeit i na delší dobu.“

Špicar už ve čtvrtek prohlásil, že české firmy napříč obory předvádějí úžasné věci. „Pověst českého byznysu to výrazně zlepší. Máme nabídky od desítek firem, které chtějí pomáhat, přispět,“ popsal na Anti-panic Conference.

Krize podle něj může být svým způsobem pro průmysl i prospěšná. „Český průmysl potřebuje modernizaci, robotizaci, automatizaci. Býval a stále je poměrně konzervativní. Jsem přesvědčen, že tato krize ten blahodárný proces dramaticky urychlí.“