Svatoslav Novák byl odvolán z čela SPT Telecom

- Generální ředitel SPT Telecom Svatoslav Novák byl na valné hromadě odvolán z představenstva a na zasedání nového bude odvolán i z funkce generálního ředitele, protože podle stanov musí být generální ředitel členem představenstva. Do funkce předsedy představenstva byl později zvolen Karel Zeman. Z představenstva byli dále odvoláni Zdeněk Bakala, Jan Dědič a Antonín Kalda.

Novými členy představenstva byli na návrh majoritního akcionáře, Fondu národního majetku, zvoleni ředitel moravské sekce SPT Telecom Jiří Němec, ředitel pro speciální projekty SPT Telecom Přemysl Klíma, náměstek ministra financí Miloslav Hejnák a Markéta Gabrielová z oddělení vymáhání pohledávek FNM. Pro změny hlasovali jak zástupci Fondu národního majetku, tak zástupci konsorcia TelSource.

Nového generálního ředitele SPT Telecom místo odvolaného Svatoslava Nováka by mělo představenstvo firmy zvolit na svém zasedání 14. července. Novák bude ve funkci do příštího zasedání představenstva. Jak uvedl zástupce generálního ředitele firmy a výkonný ředitel TelSource Bessel Kok, TelSource hodlá pokračovat ve spolupráci s Fondem národního majetku a upustilo již od úvah o opuštění Telecomu, ve kterém jako strategický partner ovládá 33,5 procenta. "TelSource se připojuje k vládě a doufá, že se bude orientovat na skutečný business," uvedl Kok.

Nově vytvořený tým v představenstvu by měl dokončit transformaci Telecomu, aby byla firma připravena na liberalizaci trhu v roce 2001. Podle Koka nedostal TelSource při jednáních se zástupci státu v tomto týdnu žádný příslib podílet se na budoucím dokončení
privatizace firmy, o získání většího podílu v SPT má však stále zájem. "Potenciální účast na privatizaci SPT nebyla na programu jednání, ale je logické, že když někdo vyjádří důvěru v nový tým, že chce být prioritním kandidátem na privatizaci SPT," uvedl Kok.

Z dozorčí rady akcionáři odvolali předsedu Evžena Kočendu, Čestmíra Čejku a Vladimíra Sokolíka. Na jejich místa nastoupili náměstek ministra dopravy a spojů Jaroslav Vrána, vedoucí úřadu vlády Karel Březina a poradce prvního místopředsedy FNM Luboš Vaněk. Do dozorčí rady byli již dříve za TelSource kooptováni jako náhradní členové generální ředitel TelSource Praha Luis Lampe a Lars Losinger.

Akcionáři SPT Telecom také rozhodli, že podnik za loňský rok nevyplatí dividendy. Čistý zisk bude po odečtu položek pro rezervní a sociální fond a výplatě tantiém znovu investován. Ze zisku po zdanění 4,36 miliardy korun připadne 218 miliónů korun do rezervního fondu, 143 miliónů korun do sociálního fondu a 6,95 miliónu korun na výplatu tantiém. Zbývajících 3,99 miliardy korun bude investováno.

Akcionáři rovněž schválili účetní závěrku za loňský rok a rozhodli, že členové představenstva a dozorčí rady letos získají celkové odměny 12,9 miliónu korun. Telecom, který je monopolním poskytovatelem telefonních služeb, loni vykázal výnosy 57,3 miliardy korun a zisk před zdaněním 6,6 miliardy korun.

Za jednu z možností řešení překapitalizace firmy označil nový předseda představenstva Karel Zeman výplatu dividend. "Transakční dokumenty, které podepsali akcionáři, dosud nedovolovaly vyplácet dividendy, ale já si myslím, že vyplácení dividend do budoucna by bylo jedním z řešení jak tuto situaci řešit," uvedl Zeman. Důvody, které vedly Fond národního majetku k odvolání Nováka z představenstva a funkce generálního ředitele, odmítl Zeman komentovat.